Πλαστικά μπουκάλια και ήλιος: Κίνδυνος…

Πλαστικά μπουκάλια και ήλιος: Κίνδυνος…

 
Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη του πανεπιστημίου της Φλόριντα, η έκθεση στον ήλιο και τη ζέστη θα μπορούσε να απελευθερώσει βλαβερές χημικές ουσίες στις πλαστικές φιάλες των εμφιαλωμένων νερών.
Οι ερευνητές εξέτασαν 16 μάρκες εμφιαλωμένου νερού, άλλαξαν τις τρέχουσες συστάσεις γύρω από τα επιθυμητά επίπεδα της δισφαινόλης Α (ή αλλιώς BPA) στα πλαστικά μπουκάλια νερού.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες σε αυτήν την τελευταία μελέτη, παρακολούθησαν τα δήθεν αβλαβή επίπεδα να μεγαλώνουν σε μια περίοδο τεσσάρων εβδομάδων, όταν άφησαν τα μπουκάλια σε 70°C ζέστη, ενώ τα αυτά σημερινά χαμηλά επίπεδα στον τομέα των πλαστικών έχουν κριθεί ασφαλή.
Επισημαίνεται ότι τα πλαστικά μπουκάλια νερού κατασκευάζονται από τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο, ένα υλικό που χρησιμοποιείται για πολλές συσκευασίες τροφίμων και ποτών, καθώς είναι ελαφρύ και ανθεκτικό. Ο κίνδυνος όμως βρίσκεται όταν το υλικό αυτό απελευθερώνει το χημικό ΒΡΑ, που σύμφωνα με τους επιστήμονες εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία, όταν ο οργανισμός εκτίθεται σε υψηλά επίπεδα.
Οι οδηγοί δεν πρέπει να ξεχνούν ότι η εσωτερική θερμοκρασία σε ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο σε μία ζεστή καλοκαιρινή ημέρα, μπορεί να φτάσει τους 55°C και να αγγίξει τους 77°C. Γι΄αυτό τον λόγο οι ειδικοί τονίζουν τον κίνδυνο.