Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας: “Ψυχολογικές Πρώτες Βοήθειες”…

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας: “Ψυχολογικές Πρώτες Βοήθειες”…

 

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου με στόχο την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας σε θέματα ψυχικής υγείας και την προώθηση πρωτοβουλιών στήριξης της ψυχικής υγείας. Επίσης, η ημέρα αυτή είναι μια αφορμή για όλους τους εμπλεκόμενους στον τομέα της ψυχικής υγείας να μιλήσουν για το έργο τους και τις δράσεις που πρέπει να εφαρμοστούν ώστε να ενισχυθεί η παρεχόμενη φροντίδα στους λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

Για το 2016, το σύνθημα για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας είναι «Ψυχολογικές Πρώτες Βοήθειες» (PFA).

Όταν χτυπά μια κοινότητα η τραγωδία, όπως για παράδειγμα μια τρομοκρατική επίθεση, μια επιδημία, μια φυσική καταστροφή ή ένα σοβαρό ατύχημα, όλοι μπορούμε να προσφέρουμε τη βοήθειά μας στους πληγέντες. Είτε είμαστε απλοί πολίτες είτε εργαζόμενοι στον τομέα της περίθαλψης, όλοι μπορούμε να προσφέρουμε ψυχολογικές πρώτες βοήθειες σε αυτούς που το έχουν ανάγκη.
Οι ψυχολογικές πρώτες βοήθειες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα δράσεων ψυχοκοινωνικής υποστήριξης. Ενδεικτικά, οι ψυχολογικές πρώτες βοήθειες περιλαμβάνουν:
– την ανθρωπιστική, υποστηρικτική και πρακτική βοήθεια προς τα άτομα αυτά που πρόσφατα ήρθαν αντιμέτωπα με ένα σοβαρό και στρεσογόνο συμβάν
– τη μη επεμβατική φροντίδα και υποστήριξη
– την αξιολόγηση των αναγκών και των ανησυχιών των πληγέντων
– την υποστήριξη των πληγέντων με στόχο την κάλυψη των βασικών τους αναγκών (π.χ. στέγη, νερό, τροφή)
– την προθυμία και διάθεση να ακούσουμε έναν άνθρωπο που βιώνει μια τραγωδία, χωρίς πίεση
– την παροχή βοήθειας ώστε οι πληγέντες να αισθάνονται ήρεμοι
– τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε χρήσιμες πληροφορίες και υπηρεσίες
– την προστασία των πληγέντων από περαιτέρω αρνητικές συνέπειες

Όπως επισημαίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, οι ψυχολογικές πρώτες βοήθειες δεν παρέχονται μόνο από ειδικούς στον τομέα της ψυχικής υγείας, αλλά είναι υπόθεση όλων μας να στηρίξουμε μια κοινότητα που υποφέρει.

Η παροχή ψυχολογικών πρώτων βοηθειών έπειτα από ένα σοβαρό συμβάν εξασφαλίζει μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας, καθιστά δυνατή την πρόσβαση σε δομές κοινωνικής, σωματικής και συναισθηματικής υποστήριξης και αποκαθιστά το αίσθημα ελέγχου.

ΠΗΓΗ: onmed.gr