Ο χυμός- φάρμακο που ρίχνει πίεση, τριγλυκερίδια και σάκχαρο!

Νέα μελέτη αποκαλύπτει πως μόλις δύο ποτήρια από χυμό κράνμπερι, μπορούν να μειώνουν δραστικά τον κίνδυνο εκδηλώσεως εμφράγματος, εγκεφαλικού και διαβήτη.
Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Journal of Nutrition», ο χυμός σχετίζεται με μείωση της αρτηριακής πιέσεως, της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης, των τριγλυκεριδίων και του σακχάρου.
Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για μία ουσία που δείχνει τα επίπεδα της φλεγμονής στο σώμα, ενώ τόσο αυτή όσο και οι υπόλοιποι δείκτες έχουν σημασία για την καρδιαγγειακή και την μεταβολική υγεία.
Στόχος της μελέτης, που διεξήχθη σε 56 άνδρες και γυναίκες, μέσης ηλικίας 50 ετών από επιστήμονες του Αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας (USDA), ήταν να εξεταστεί κατά πόσον τα κράνμπερι, τα οποία είναι πλούσια στις αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες, μπορούν να διαφυλάξουν την υγεία του οργανισμού.
Έτσι, ζήτησαν από 30 γυναίκες και 26 άντρες να πίνουν δύο φορές την ημέρα είτε 240 γραμμάρια χυμό κράνμπερι λίγων θερμίδων είτε 240 γραμμάρια από έναν χυμό με παρόμοιο χρώμα και γεύση που όμως δεν περιείχε πολυφαινόλες, επί οκτώ εβδομάδες.
Τόσο στην αρχή όσο και στο τέλος, οι επιστήμονες υπέβαλλαν σε εξετάσεις τους εθελοντές τους, διαπιστώνοντας πως όσοι έπιναν τον χυμό κράνμπερι παρουσίασαν βελτίωση σε όλους τους προαναφερθέντες δείκτες.
Η σπουδαιότητα της μελέτης αυτής είναι τεράστια, ώστε μακροπρόθεσμα θα μπορούσε να μειώσει κατά 10% τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και κατά 15% τον κίνδυνο εγκεφαλικού – ένα όφελος εφάμιλλο με αυτό που επιτυγχάνεται π.χ. όταν κάποιος κάνει ειδική δίαιτα για να ρίξει την πίεσή του.
Οι πολυφαινόλες είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που υπάρχει σε πολλά φρούτα, όπως τα μήλα, τα μούρα, στα σταφύλια και τα κεράσια. Ωστόσο τα κράνμπερι έχουν ιδιαιτέρως υψηλή περιεκτικότητα σε αυτές.