Ο ΚΟΥΡΚΟΥΜΑΣ καλύτερος ακόμη κι από την κορτιζόνη για την ρευματοειδή αρθρίτιδα!

Η κουρκουμίνη βοηθά κατά της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Είναι τόσο αποτελεσματική όσο είτε η κορτιζόνη είτε το ισχυρό αντιφλεγμονώδες φάρμακο phenylbutazone σε μοντέλο οξείας φλεγμονής. Ενώ όμως η phenybutazone και η κορτιζόνη έχουν ισχυρή τοξικότητα, η κουρκουμίνη δεν προκαλεί παρενέργειες. Η κουρκουμίνη είναι ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες που εμποδίζει τη δράση των φλεγμονωδών ενζύμων κυκλοοξυγενάσης-2 (COX-2) και λιποοξυγενάσης (LOX). Επιπλέον, έρχεται σε σύγκρουση με τον νουκλεϊκό παράγοντα-κάππα-βήτα (ΝF-KB), ώστε να σταματήσει την αυτοάνοση δραστηριότητα και να μειώσει την καταστροφή των ιστών.

Σε μελέτες σε ανθρώπους η κουρκουμίνη έχει δείξει ευεργετικές επιδράσεις που είναι συγκρίσιμες με αυτές των συμβατικών φαρμάκων. Σε μια διπλή-τυφλή κλινική μελέτη που συμπεριέλαβε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, η κουρκουμίνη συγκρίθηκε με phenylbutazone (300 mg την ημέρα). Οι βελτιώσεις στη διάρκεια του πρωινού πιασίματος, του χρόνου περπατήματος και του πρηξίματος των αρθρώσεων ήταν παρεμφερείς και στις δύο ομάδες. Ενώ όμως η phenylbutazone συνδέθηκε με σημαντικές παρενέργειες, η κουρκουμίνη δεν προκάλεσε παρενέργειες.

Σε μια πρόσφατη μελέτη του 2012 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Phytotherapy Research 45 ασθενείς που διαγνώσθηκαν με ρευματοειδή αρθρίτιδα χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες με κάποιους από τους ασθενείς να λαμβάνουν κουρκουμίνη (500 mg), και κάποιους να λαμβάνουν diclofenac sodium (50mg) μόνο του ή σε συνδυασμό. Το diclofenac sodium είναι ένα μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο που πωλείται με 100 διαφορετικές εμπορικές ονομασίες σε όλο τον κόσμο όπως Aclonac, Cataflam και Voltarain. Το βασικό καταληκτικό σημείο της μελέτης ήταν η μείωση στο Σκορ της Δράσης της Ασθένειας, γνωστό στη διεθνή ορολογία με τα αρχικά DAS 28(Disease Activity Score). Το δευτερεύον καταληκτικό στοιχείο συμπεριλάμβανε τα κριτήρια του American College of Rheumatology (ACR) για τη μείωση των σκορ της ευαισθησίας στον πόνο και του οιδήματος των αρθρώσεων. Αξιοσημείωτο είναι ότι αν και οι ασθενείς και στις τρεις ομάδες είχαν στατιστικά σημαντικές αλλαγές στα σκορ του DAS, μόνο η ομάδα της κουρκουμίνης είχε υψηλότερα ποσοστά βελτίωσης στα σκορ DAS και ACR και αυτά τα σκορ ήταν σημαντικά καλύτερα από ότι στους ασθενείς της ομάδας που λάμβανε diclofenac sodium. Οι ερευνητές τόνισαν: «Το πιο σημαντικό είναι ότι η θεραπεία με κουρκουμίνη βρέθηκε ότι είναι ασφαλής και δεν σχε τίστηκε με παρενέργειες. Η μελέτη μας παρέχει τις πρώτες αποδείξεις για την ασφάλεια και υπεροχή της θεραπείας με κουρκουμίνη σε ασθενείς με ενεργή ρευματοειδή αρθρίτιδα και τονίζει την ανάγκη για μελλοντικές μακράς σκάλας δοκιμές για την επικύρωση αυτών των ευρημάτων σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλες αρθριτικές καταστάσεις»