Ο καφές επηρεάζει το βιολογικό ρολόι!

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως ένας διπλός εσπρέσο, 3 ώρες πριν την ώρα του ύπνου καθυστερεί την παραγωγή της μελατονίνης κατά 40 περίπου λεπτά, καθιστώντας δυσκολότερο το να αποκοιμηθεί κάποιος.

Μια κούπα καφέ το βράδυ μπορεί ενδεχομένως να μας κρατά ξύπνιους για περισσότερους λόγους από όσους φανταζόμαστε.

Νέα έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ”Science Translation Medicine”, έδειξε ότι η καφεΐνη είναι περισσότερο από διεγερτική ουσία και στην πραγματικότητα επιβραδύνει το βιολογικό ρολόι του οργανισμού.

Σύμφωνα με ειδικούς οι πράξεις μας έχουν μεγάλη επίδραση στον ύπνο και στο βιολογικό ρολόι.

Ο ερευνητής Dr John O’Neill, του Medical Research Council’s Laboratory of Molecular Biology στο Cambridge, δήλωσε ότι δεν είναι καλή ιδέα, αν είστε κουρασμένοι να πίνετε καφέ τη νύχτα, καθώς θα είναι πιο δύσκολο να πάτε για ύπνο και να κοιμηθείτε αρκετά.

Στην έρευνα, κύτταρα που αναπτύχθηκαν στο εργαστήριο εκτέθηκαν στην καφεΐνη για να διαπιστωθεί πώς άλλαζε η ικανότητά τους να κρατούν το χρόνο.

Η έρευνα έδειξε ότι η ουσία μπόρεσε να αλλάξει τα χημικά ρολόγια που χτυπούν σε κάθε κύτταρο του οργανισμού.Στο μεταξύ, 5 άνθρωποι στο University of Colorado Boulder, στις ΗΠΑ, κλείστηκαν σε εργαστήριο ύπνου για 50 ημέρες. Πέρασαν το χρόνο τους σε πολύ χαμηλό φως.

Σε σειρά πειραμάτων, για 1,5 μήνα, οι επιστήμονες έδειξαν ότι μια δόση καφεΐνης το βράδυ επιβράδυνε το ρολόι του οργανισμού κατά 40 λεπτά.

Αυτό ισοδυναμούσε περίπου με τη μισή επίδραση που έχουν 3 ώρες σε ζωηρό φως, την ώρα που πάει κάποιος για ύπνο.

Ο ερευνητής δήλωσε ότι τα ευρήματα μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση ορισμένων διαταραχών ύπνου και ότι άνθρωποι που φυσιολογικά ξυπνούν πολύ νωρίς θα μπορούσαν να βοηθηθούν να συγχρονίζονται με τους υπόλοιπους.