Οι τροφές που κάνουν καλό στην καρδιά…

Οι τροφές που κάνουν καλό στην καρδιά…

 

 

Ως γνωστόν η σωστή διατροφή συνεπάγεται και καλή υγεία και φυσικά το πρώτο στο οποίο πρέπει να εστιάζουμε είναι το τι θα τρώμε για να βοηθήσουμε στην καλύτερη λειτουργία του βασικότερου ζωτικού οργάνου μας, δηλαδή της καρδιάς. Οι παρακάτω τροφές, λοιπόν, είναι μερικές από τις καλύτερες διατροφικές επιλογές που ενισχύουν αυτό το κομμάτι.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι ο πιο συχνή αιτία θανάτων στην Ελλάδα αφού το ποσοστό που αντιστοιχεί σε αυτή την κατηγορία αγγίζει το 30% του συνολικού πληθυσμού. Οι βασικοί αιτιολογικοί παράγοντες είναι διορθωτέοι και μη. Οι διορθωτέοι σχετίζονται με την αρτηριακή πίεση, την παχυσαρκία, το άγχος, την κατάθλιψη και τις διατροφικές συνήθειες. Παρακάτω παραθέτουμε μερικές τροφές που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και άλλα πολύτιμα διατροφικά στοιχεία για την καρδιά και κατ’ επέκταση και τον οργανισμό μας στο σύνολό του.

Τροφές με Ω3 λιπαρά οξέα
Τα Ω3 είναι πολύ βασικά για τη φυσιολογική ανάπτυξη του οργανισμού. Οι έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί ανά διαστήματα απέδειξαν επανειλημμένα ότι αυτή η κατηγορία λιπαρών οξέων που περιέχεται σε ιχθυέλαια έχει αντιθρομβωτική δράση. Ωστόσο, θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψην ότι δεν έχουν όλα τα ψάρια την ίδια περιεκτικότητα σε Ω3 και ότι ψάρια, όπως λ.χ. ο σολομός, το σκουμπρί και η ρέγκα περιέχουν περισσότερα λιπαρά οξέα αυτής της κατηγορίας από ότι ο μπακαλιάρος.

Φράουλες και σταφύλια
Οι φράουλες είναι όχι μόνο από τα πιο νόστιμα, αλλά και από τα πιο αναζωογονητικά και υγιεινά φρούτα. Τα συμπεράσματα των αποτελεσμάτων των επιστημονικών ερευνών αναφορικά με τα οφέλη τους στον οργανισμό συμπίπτουν καταλήγοντας μεταξύ άλλων στο ότι μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακών νοσημάτων, διαβήτη και διαφόρων μορφών καρκίνου. Σημειώνουμε ότι οι φράουλες είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C που προστατεύει τον οργανισμό από τις τοξίνες παρέχοντας επίσης και μια καλή ποσότητα φυτικών ινών, φολικού οξέος, μαγγάνιου και κάλιου. Επίσης περιέχουν σημαντικές ποσότητες φυτοθρεπτικών συστατικών και φλαβονοειδών που δίνουν στο φρούτο και το έντονο κόκκινο χρώμα τους.

Τα σταφύλια από την άλλη, θεωρείται επίσης ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη, καρκίνου και άλλων παθολογικών καταστάσεων. Είναι πλούσια σε ισχυρά αντιοξειδωτικά γνωστά ως πολυφαινόλες., οι οποίες θεωρείται ότι επιβραδύνουν ή ακόμα και αποτρέπουν την εμφάνιση διάφορων τύπων καρκίνου καθώς περιέχουν το φλαβονοειδές «κερσετίνη» που είναι φυσικό αντιφλεγμονώδες που θεωρείται ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης αθηροσκλήρωσης.

Πράσινο τσάι
Το πράσινο τσάι είναι από τα πιο υγιεινά ροφήματα αφού περιέχει αντιοξειδωτικά και θρεπτικές ουσίες με δυνατή επίδραση στον οργανισμό. Αυτό συμπεριλαμβάνει την καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου, την απώλεια βάρους, τη μείωση κινδύνου εμφάνισης καρκίνου καθώς και πληθώρα από άλλες εκπληκτικές ιδιότητες αφού είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες όπως φλαβονοειδή και κατεχίνες που έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση αλλά περιέχει επίσης και μικρές ποσότητες σημαντικών για την υγεία μετάλλων.

Ξηροί καρποί
Όλοι οι ξηροί καρποί περιέχουν στοιχεία με ευεργετικές για για την υγεία ιδιότητες με κάποια από αυτά να συμβάλλουν σημαντικά στην πρόληψη του κινδύνου παθήσεων της καρδιάς. Περιέχουν πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και καλά λιπαρά ενώ 30γρ ανάλατοι ξηροί καρποί ημερησίως είναι ιδανικό σνακ αφού αντίθετα με άλλες επιλογές, αποτελεί καλό συνδυασμό απαραίτητων βιταμινών και μετάλλων αφού είναι καλή πηγή βιταμίνης Ε, που βελτιώνει σημαντικά την όψη της επιδερμίδας, ενώ συγκεκριμένα τα κάστανα, έχουν μακράν τη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λίπη και θερμίδες, είναι πλούσια σε άμυλο, υδατάνθρακες και φυτικές ίνες και όταν καταναλώνονται ωμά είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης C. Η περιεκτικότητα μάλιστα των καρυδιών σε αντιοξειδωτικά τα καθιστά ένα από τα πιο δυνατά όπλα κατά του καρκίνου.

Σοκολάτα υγείας
Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας βοηθά σημαντικά τη λειτουργία των αγγείων. Συγκεκριμένα, η μαύρη σοκολάτα μειώνει την πίεση και βοηθά το μεταβολισμό του σακχάρου στον οργανισμό, βελτιώνοντας τη δράση της ινσουλίνης σε υγιή άτομα. Είναι ο τύπος σοκολάτας που περιέχει περισσότερο κακάο και είναι πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες (φλαβονοειδή), που έχουν ισχυρή προστατευτική δράση. Το κακάο της μαύρης σοκολάτας περιέχει κυρίως τη φλαβονόλη, ουσία που μπορεί να παρέχει προστατευτική δράση για τις αρτηρίες. Αντίθετα, η λευκή σοκολάτα δεν έχει ανάλογες ευεργετικές δράσεις στον οργανισμό, γιατί το γάλα που περιέχει εξουδετερώνει μέρος της φλαβονόλης.

Σκόρδο
Το σκόρδο είναι χαμηλό σε θερμίδες και πλούσιο σε βιταμίνη C, B6 και μαγγάνιο. Ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, ενώ μελέτες απέδειξαν ότι τα συμπληρώματα σκόρδου βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε άτομα με πρόβλημα υπέρτασης.

Ντομάτες
Χάρη στα ευεργετικά φυτοχημικά τους συστατικά όπως το λυκοπένιο, οι ντομάτες μεταξύ άλλων παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη χρόνιων παθήσεων. Είναι σημαντική πηγή βιταμίνης C και άλλων αντιοξειδωτικών, αποτρέποντας τη δημιουργία ελεύθερων ριζών.

Κόκκινο κρασί
Η ρεσβερατρόλη είναι ένα από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά συστατικά του κόκκινου κρασιού τα οποία βοηθούν στη μείωση των κορεσμένων λιπαρών που συγκεντρώνονται στις αρτηρίες. Περιέχει επίσης φλαβονοειδή και σαπωνίνες που προστατεύουν από τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Η κατανάλωση κόκκινου κρασιού με μέτρο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του στήθους ενώ τέλος, το αντιοξειδωτικό κερσετίνη που επίσης περιέχει, βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου των πνευμόνων.

ΠΗΓΗ: olivemagazine.gr