Οι σημαντικοί αριθμοί που πρέπει να ξέρουν οι γυναίκες…

Οι σημαντικοί αριθμοί που πρέπει να ξέρουν οι γυναίκες…

 

 

Όταν πρέπει να θυμηθείτε ένα τηλέφωνο ή να πληρώσετε έναν λογαριασμό, τότε οι αριθμοί είναι ενοχλητικοί. Όταν όμως πρόκειται για την υγεία σας, υπάρχουν μερικοί αριθμοί που είναι σημαντικοί, γιατί μπορούν να σας αποκαλύψουν σημαντικές πληροφορίες. Παρακάτω είναι 4 αριθμοί στους οποίους πρέπει να επικεντρωθείτε.

Της πίεσης του αίματος σας
Η υψηλή αρτηριακή πίεση ονομάζεται και «σιωπηλός δολοφόνος»! Και δεν είναι τυχαία αυτή η ονομασία, γιατί μια υψηλή πίεση μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα υγείας, όπως βλάβη στην καρδιά, στους νεφρούς, στον αμφιβληστροειδή, στον εγκέφαλο και σε άλλα όργανα. Είναι σημαντικό λοιπόν να γνωρίζετε ότι η φυσιολογική συστολική αρτηριακή πίεση κυμαίνεται μεταξύ 100-120 mmHg και η διαστολική κάτω από 80 mmHg (σε ενήλικες άνω των 18 ετών). Πρέπει να ελέγχετε την την αρτηριακή πίεση μια φορά το χρόνο, κυρίως όσες έχετε καρδιαγγειακά προβλήματα.

Της χοληστερόλη σας
Η χοληστερόλη είναι απαραίτητη στα κύτταρα και παίζει σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό ορμονών. Παρόλα αυτά οι υψηλές τιμές στο αίμα αποτελούν έναν σημαντικό παράγοντα εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Σε γενικές γραμμές η ολική τιμή της χοληστερόλης πρέπει να είναι κάτω από 200 mg/dl, ενώ η κακή χοληστερόλη (LDL) πρέπει να κυμαίνεται κάτω από 130 mg/dl. Σε περίπτωση όμως που συντρέχει κάποιο πρόβλημα υγείας, πρέπει να είναι ακόμα πιο χαμηλή.

TSH σας
Η TSH είναι η εξέταση για την εκτίμηση της λειτουργίας του θυρεοειδούς. Και δεδομένου ότι πάνω από 1 στους 10 ανθρώπους θα εμφανίσουν κάποιο πρόβλημα στο θυρεοειδή, κατά τη διάρκεια της ζωής τους, καλό είναι να κάνουν την εξέταση της TSH, της ορμόνης που διεγείρει το θυρεοειδή αδένα να παράγει θυροξίνη (Τ4). Οι τιμές της TSH θα πρέπει να είναι μεταξύ 0,4 και 4,5 mU / L, αν και διαφέρουν ελαφρώς μεταξύ των εργαστηρίων.

Η περίμετρος της μέσης
Πάρτε μια μεζούρα και τυλίξτε τη μέση σας δυο δάχτυλα πάνω από τον αφαλό και μετρηθείτε. Αυτό είναι η περίμετρο της μέσης. Αυτή η μέτρηση μπορεί να σας δώσει πληροφορίες σχετικά με την εναπόθεση κοιλιακού λίπους, το οποίο σχετίζεται με την εμφάνιση διάφορων χρόνιων νοσημάτων. Η περιφέρεια μέσης για τις γυναίκες πρέπει να είναι μικρότερη από 80 εκατοστά, ενώ ο κίνδυνος αυξάνεται όσο μεγαλώνουν τα εκατοστά. Αν θέλετε να μετρήσετε τη περίμετρο σας, να επισκεφτείτε έναν ειδικό.

ΠΗΓΗ: socialista.com.cy