Οι… προτιμήσεις των κουνουπιών!

Οι… προτιμήσεις των κουνουπιών!

 
Τώρα το καλοκαίρι τα τσιμπήματα από κουνούπια μπορεί να είναι βάσανο για πολλούς. Θα έχετε όλοι παρατηρήσει βέβαια πως σε μια μεγάλη παρέα ανθρώπων που κάθονται στην ίδια αυλή ή τον ίδιο κήπο το πρόβλημα δεν είναι το ίδιο έντονο για όλους. Τώρα, η επιστήμη προσπαθεί να εξηγήσει γιατί ορισμένοι άνθρωποι είναι πιο… ελκυστικοί στα κουνούπια από άλλους.

Τρείς είναι οι παράγοντες, σύμφωνα με τους ειδικούς, που καθορίζουν εάν ένας άνθρωπος θα γίνει στόχος των κουνουπιών.
Ποιοι είναι αυτοί;

1. Ομάδα αίματος
Έρευνα έδειξε πως τα κουνούπια “επέλεξαν” άτομα με ομάδα αίματος “0” σχεδόν δύο φορές πιο συχνά όσο εκείνα με ομάδα αίματος “Α”. Επιπλέον, με βάση άλλα γονίδια, περίπου το 85% των ανθρώπων εκκρίνει ένα χημικό σήμα μέσω του δέρματός του, το οποίο δείχνει τον τύπο του αίματος που έχουν, ενώ το 15% δεν εκκρίνουν τέτοια ουσία. Και η έρευνα έδειξε ότι ένα κουνούπι θα το προσελκύσει περισσότερο κάποιος που εκκρίνει την ουσία αυτή, ανεξάρτητα από τον τύπο αίματος που έχει.

2. Διοξείδιο του άνθρακα
Ένας από τους βασικούς τρόπους που τα κουνούπια εντοπίζουν τους στόχους τους είναι η μυρωδιά του διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπεται στην αναπνοή. Χρησιμοποιούν ένα ειδικό όργανο για να το κάνουν αυτό και μπορεί να ανιχνεύσουν το διοξείδιο του άνθρακα ακόμα και από 50 μέτρα μακρι.
Έτσι λοιπόν, οι άνθρωποι που απλά εκπνέουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα γενικά (αυτοί συνήθως είναι οι μεγαλύτεροι σε μέγεθος άνθρωποι) έχει αποδειχθεί ότι προσελκύουν περισσότερο τα κουνούπια. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους τα παιδιά ταλαιπωρούνται σπανιότερα από ό τι οι ενήλικες, από τσιμπήματα κουνουπιών.

3. Άσκηση και μεταβολισμός
Εκτός από το διοξείδιο του άνθρακα, τα κουνούπια βρίσκουν τα “θύματά” τους ανιχνεύοντας το γαλακτικό οξύ, το ουρικό οξύ, την αμμωνία και άλλες ουσίες που αποβάλλονται μέσω του ιδρώτα τους, και, επίσης, έλκονται από άτομα με υψηλότερες θερμοκρασίες σώματος. Επειδή η εντατική άσκηση αυξάνει τη συγκέντρωση γαλακτικού οξέος και θερμότητας στο σώμα, κατά πάσα πιθανότητα θα σας κάνει να “ξεχωρίσετε” και να επιλέξουν εσάς ως “στόχο”. Κάποιοι γενετικοί παράγοντες επηρεάζουν την ποσότητα ουρικού οξέος και άλλων ουσιών που εκπέμπονται φυσικά από κάθε άτομο… άρα είναι και πιο εύκολος στόχος για τα κουνούπια.
ΠΗΓΗ