Οδηγός Μητρικού Θηλασμού!

Οδηγός Μητρικού Θηλασμού!
Πλεονεκτήματα
Θηλασμός
1. Αντισώματα περνούν από τη μάνα στο βρέφος και το προστατεύουν από της λοιμώξεις.
2. Ένζυμα του γάλακτος κάνουν ευκολότερη την πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών.
3. Είναι ελεύθερο μικροβίων.
4. Είναι πάντα στη σωστή θερμοκρασία και δε χρειάζεται χρόνος για να το ετοιμάσεις
5. Λιγότερη πιθανότητα αλλεργίας σε σχέση με το αγελαδινό.
6. Η λακταλβουμίνη που περιέχεται στο μητρικό γάλα μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.
7. Τα παιδιά που θηλάζουν έχουν λιγότερη πιθανότητα να γίνουν υπέρβαρα.
8. Είναι δωρεάν.
9. Έχει πάντα την κατάλληλη θερμοκρασία.

Τεχνητή διατροφή
1. Μπορούν να ταΐσουν το παιδί και δυο γονείς.
2. Μπορείς να μετρήσεις ακριβώς το γάλα που παίρνει το βρέφος.
Όπως εμφανέστατα βλέπετε τα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού είναι πολλά και σημαντικά ενώ αντίθετα αυτά της τεχνητής διατροφής λίγα και ασήμαντα.

Μειονεκτήματα
Θηλασμός
1. Παθήσεις της μητέρας όπως AIDS, ηπατίτιδα μπορεί να μεταδοθούν στο βρέφος.
2. Φάρμακα που παίρνει η μητέρα μπορεί να περάσουν με τον θηλασμό στο βρέφος.

Τεχνητή διατροφή
1. Μικρόβια μπορεί να μεταφερθούν από το μπουκάλι, τις πιπίλες ή ακόμη και από το γάλα.
2. Μπορεί να προκαλέσει πιο έντονους κολικούς.
3. Χρειάζεται προετοιμασία.
4. Το γάλα στοιχίζει.

Πέρα από την αδιαμφισβήτητη υπεροχή του θηλασμού σε σχέση με το μπιμπερό, όσο αφορά την θρεπτική αξία και την προστασία από τις αρρώστιες, ο μητρικός θηλασμός δίνει την ευκαιρία να αναπτυχθεί η καλύτερη σχέση μεταξύ παιδιού και μητέρας. Στο μωρό προσφέρει την «ζεστασιά», την ασφάλεια, την επαφή με το σώμα της μητέρας. Μην ξεχνάτε ότι το μωρό για εννέα μήνες ζούσε μέσα στο σώμα της μητέρας και βίωνε κάθε δευτερόλεπτο τους κτύπους της καρδιάς της μητέρας, τις κινήσεις της, τις εναλλαγές των συναισθημάτων της. Το σώμα λοιπόν της μητέρας είναι το γνώριμο ασφαλές «σπίτι» για κάθε νεογέννητο, γι’ αυτό και η επαφή με αυτό είναι απαραίτητη.
Για την μητέρα δεν υπάρχει ωραιότερη στιγμή από αυτή του θηλασμού. Το αίσθημα ότι το μωρό τρέφεται από το ίδιο το σώμα της, η ηρεμία και η ασφάλεια που αισθάνεται το μωρό στην αγκαλιά της είναι ότι καλύτερο μπορεί να αισθανθεί. Ο θηλασμός είναι μια μοναδική και ανεπανάληπτη στιγμή για κάθε μητέρα.

Πώς να θηλάσω το μωρό μου
Μόλις γεννήσετε ενημερώστε το γιατρό σας και τις νοσοκόμες ότι θέλετε να θηλάσετε το μωρό σας έτσι ώστε να μην του δίνουν καθόλου γάλα από το μπουκάλι.
Τις πρώτες μέρες μπορεί να μην έχετε αρκετό γάλα. Μην ανησυχήσετε. Να τοποθετήσετε το μωρό σας στο στήθος από τις πρώτες ώρες της ζωής του και με το θηλασμό θα έρθει σιγά-σιγά και το γάλα. Τις πρώτες 3-4 μέρες το γάλα έχει διαφορετική όψη και σύσταση και λέγεται πρωτόγαλα (πρώτο γάλα). Είναι παχύρρευστο, υποκίτρινο και αποδίδει περισσότερες θερμίδες. Άρα με λιγότερη ποσότητα μπορεί να ικανοποιηθεί το βρέφος.

Πριν ξεκινήσετε να θηλάσετε το μωρό σας σιγουρευτείτε ότι δεν είναι βρεγμένο, φοράει τα κατάλληλα ρούχα έτσι ώστε να μην ζεσταίνεται αλλά και να μην κρυώνει. Βάλτε το στην αγκαλιά σας σε ημικαθιστή θέση έτσι ώστε να αισθάνεται άνετα. Με το ένα χέρι κρατάτε το μωρό στην αγκαλιά σας και με το άλλο κρατάτε το στήθος σας για να μην πέφτει πάνω στη μύτη του μωρού και να εμποδίζει την αναπνοή.
Φροντίστε να κάθεστε και εσείς άνετα και αναπαυτικά. Η επιλογή της κατάλληλης καρέκλας είναι σημαντική. Πρέπει το κάθισμα με την πλάτη να σχηματίζουν ορθή γωνία. Μην βάζετε πολύ μαλακά μαξιλάρια στην πλάτη σας, γιατί θα βουλιάζετε και θα χάνετε την αρχική σας θέση.

Υπάρχουν περιπτώσεις που ο θηλασμός είναι δύσκολος ή αδύνατος;
Αν το μωρό σας είναι πολύ πρόωρο, τότε μπορεί να μην έχει ικανοποιητικές θηλαστικές και καταποτικές κινήσεις, οπότε ο θηλασμός είναι δύσκολος ή αδύνατος.
Μερικές μητέρες έχουν εισέχουσες θηλές, οπότε δεν μπορεί να πάρει το στήθος το μωρό. Τις περισσότερες όμως φορές μπορεί να ξεπεραστεί το πρόβλημα αυτό με οδηγίες που θα πάρετε από το γιατρό σας ή την υπεύθυνη για το θηλασμό νοσοκόμα.
Μητέρες που παίρνουν χημειοθεραπευτικά φάρμακα για τον καρκίνο, απαγορεύεται να θηλάζουν. Επίσης υπάρχουν και άλλα φάρμακα που όταν τα παίρνει η μητέρα δεν πρέπει να θηλάζει. Γι’ αυτό αν θα πρέπει να πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο όταν θηλάζετε πρέπει πρώτα να πάρετε την άδεια του γιατρού σας.
Απαγορεύεται επίσης να θηλάζουν οι μητέρες που πάσχουν από AIDS ή έχουν ενεργό ηπατίτιδα.
Μαστίτιδα. Ο θηλασμός μπορεί να διακοπεί προσωρινά και να ξαναξεκινήσει μόλις βελτιωθεί το στήθος.

Ποιο το όφελος της μητέρας από το θηλασμό
Πέρα από την ευχαρίστηση που προσφέρει ο θηλασμός, γιατί η μάνα ταίζει το μωρό από το ίδιο της το σώμα υπάρχουν και άλλοι πρακτικοί λόγοι που είναι χρήσιμος ο θηλασμός για μια μητέρα.
Ο θηλασμός αναστέλλει την ωορρηξία (οι ωοθήκες της γυναίκας δεν παράγουν ωάρια). Η πιθανότητα να μείνει έγκυος μια γυναίκα κατά την διάρκεια του θηλασμού είναι πολύ μικρή.
Τις βραδινές ώρες είναι πολύ πιο εύκολος ο θηλασμός του μωρού μωρό παρά να σηκωθεί κανείς από το κρεβάτι να ετοιμάσει το μπιμπερό για το μωρό.
Η λεχώνα αποβάλλει το βάρος που έβαλε κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης λόγω μιας ορμόνης, της ωκυτοκίνης, που παράγεται για να βοηθήσει την μήτρα να αποκτήσει το αρχικό της μέγεθος.
Ο θηλασμός δεν επηρεάζει το μέγεθος του στήθους.