Ξεκινήστε από ΣΗΜΕΡΑ να τρώτε μανιτάρια και δεν θα χάσετε!

Ξεκινήστε από ΣΗΜΕΡΑ να τρώτε μανιτάρια και δεν θα χάσετε!

Τα μανιτάρια χρησιμοποιούνται συχνά στη μαγειρική για να ενισχύσουν τη γεύση του φαγητού. Ταυτόχρονα όμως, μπορούν να εμπλουτίσουν το γεύμα με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, αυξάνοντας έτσι τη διατροφική του αξία. Στην αγορά μπορεί να βρει κανείς πολλά διαφορετικά είδη μανιταριών και πλήθος συνταγών για να τα μαγειρέψει και να τα καταναλώσει.

Αν και μπορεί να υπάρχουν μικρές διαφορές στη σύσταση, ανάλογα με το είδος του μανιταριού, σε γενικές γραμμές πρόκειται για ένα τρόφιμο που προσφέρει φυτικής προέλευσης πρωτεΐνες, οι οποίες μάλιστα θεωρούνται υψηλότερης βιολογικής αξίας συγκριτικά με αυτές που προέρχονται από άλλες φυτικές πηγές. Βέβαια, θα πρέπει να τονιστεί πως η περιεκτικότητα των μανιταριών σε πρωτεΐνη δεν είναι ανάλογη με αυτή των τροφίμων ζωικής προέλευσης και συνεπώς η κατανάλωσή τους δε μπορεί να υποκαταστήσει την πρόσληψη πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας που προσφέρουν τα ζωικά προϊόντα. Ενδεικτικά να αναφερθεί πως 1 φλιτζάνι μαγειρεμένων μανιταριών περιέχει την ίδια ποσότητα πρωτεΐνης με μισό αυγό.

Από την άλλη, τα μανιτάρια περιέχουν φυτικές ίνες, απαραίτητα μικροθρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φώσφορο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, χαλκό, κάλιο και σελήνιο, καθώς και φλαβονοειδή, που συμβάλλουν στην ενίσχυση της αντιοξειδωτικής ικανότητας του οργανισμού. Τέλος, σημαντικό πλεονέκτημα είναι και το χαμηλό θερμιδικό τους περιεχόμενο, που τα καθιστά πολύ καλή επιλογή για άτομα που επιθυμούν να ρυθμίσουν το σωματικό τους βάρος.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr
neadiatrofis.gr