Μύθος ή αλήθεια, ότι η έκθεση στον ήλιο προκαλεί μελάνωμα;

Οι δερματολόγοι προειδοποιούν να αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο, διότι έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες να υποστούμε την πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου του δέρματος, το μελάνωμα. Και όμως οι μελέτες αποδεικνύουν το τελείως αντίθετο.
Οι ενήλικες που δουλεύουν στην ύπαιθρο ή τα παιδιά, που παίζουν στην ύπαιθρο, εκτίθενται τακτικά στην ηλιακή ακτινοβολία και έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μελάνωμα από αυτούς, που δουλεύουν ή παίζουν μέσα στο σπίτι. Αντίθετα, οι άνθρωποι που εκτίθενται μη τακτικά στον ήλιο, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν μελάνωμα. Πρόσφατα επιστημονικά άρθρα προτείνουν ότι η αυξημένη έκθεση στον ήλιο μειώνει τον κίνδυνο ή να πάθει κανείς μελάνωμα ή να πεθάνει από αυτό.
Η έλλειψη έκθεσης του δέρματος στον ήλιο οδηγεί σε μεγαλύτερο κίνδυνο για μελάνωμα, ενώ η τακτική με μέτρο έκθεση στον ήλιο μας προστατεύει κατά του μελανώματος λόγω του ότι παρέχει μεγαλύτερα επίπεδα βιταμίνης D.
Επιπλέον, τα μελανώματα εμφανίζονται κυρίως στις πλάτες των ανδρών και στα άνω πόδια των γυναικών, σε μέρη δηλαδή που δεν εκτίθενται τόσο πολύ στην ηλιακή ακτινοβολία. Στους νέγρους τα μελανώματα εμφανίζονται κυρίως στις
πατούσες, σε μέρος δηλαδή που δεν το βλέπει ο ήλιος. Γίνεται κατανοητό λοιπόν ότι ο συσχετισμός μεταξύ ηλιακής ακτινοβολίας και μελανώματος δεν είναι τόσο απλός όσο θέλουν να μας λένε. Και το πιο εντυπωσιακό είναι ότι γι’ αυτούς που ζουν στις χώρες καταγωγής τους τα ποσοστά συχνότητας μελανώματος αυξάνονται με την αύξηση του γεωγραφικού πλάτους, δηλαδή σε περιοχές με λιγότερη ηλιοφάνεια.
Δεν δίνουν επίσης σημασία σε άλλους παράγοντες, ίσως πιο σημαντικούς για την εμφάνιση μελανώματος, όπως η παχυσαρκία, η έλλειψη άσκησης και η διατροφή. Δεν είναι ίσως τυχαίο ότι η αύξηση των μελανωμάτων τα τελευταία 20 χρόνια είναι παράλληλη με την αύξηση άλλων μορφών καρκίνου, όπως του καρκίνου του μαστού, του ορθού εντέρου, του προστάτη, των όρχεων, της λευχαιμίας και του λεμφώματος. Έτσι μπορούμε να ισχυριστούμε ότι η αύξηση του μελανώματος σχετίζεται περισσότερο με τους ανωτέρω παράγοντες παρά με την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.