Μύθοι και αλήθειες για τον καφέ και την υγεία!

O καφές προφυλάσσει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ και τον καρκίνο, βοηθά στις ημικρανίες, προκαλεί υψηλή αρτηριακή πίεση, όπως έχει ακουστεί κατά καιρούς. Το σίγουρο είναι ότι το καφεδάκι εξακολουθεί να διχάζει τους ειδικούς ως προς τις επιπτώσεις στην υγεία.
Διίστανται οι απόψεις όσο αφορά το εάν ο καφές κάνει κάλο η κακό στη κάρδια. Έτσι διατυπώνονται θέσεις σύμφωνα με τις οποίες ο καφές αποτελεί παράγοντα κινδύνου, μια και αυξάνει την χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση. Αλλά υπάρχουν και άλλες που εκφράζουν εντελώς διαφορετικές απόψεις.
Το θέμα είναι τα αίτια που προκαλούν απόφραξη των αρτηριών και που οδηγούν σε εγκεφαλικά, σε στηθάγχη και σε άλλες παθήσεις. Οι φραγμένες αρτηρίες εμποδίζουν την άνετη ροή αίματος και θρεπτικών ουσιών από την καρδιά στο υπόλοιπο σώμα.
Επικάθονται στα τοιχώματα λιπαρές ουσίες, κυτταρικά απόβλητα και ασβέστιο με αποτέλεσμα η καρδιά να μην μπορεί να διοχετεύσει οξυγόνο στο αίμα, με την πάροδο της ηλικίας και τις κακές επιλογές διατροφής και τρόπου ζωής. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, οι επιστήμονες μπορούν να εντοπίσουν τα επιθέματα ασβεστίου στις αρτηρίες, που είναι μια πρώτη ένδειξη για αγγειακές παθήσεις.
Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες- ερευνητές, συνδύασαν την προσωπική κατανάλωση καφέ του καθενός με άλλους πιθανούς παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα ή η γενετική προδιάθεση.
Όσοι κατανάλωσαν μέση ποσότητα καφέ την ημέρα είχαν στις αρτηρίες τους λιγότερες πλάκες ασβεστίου από εκείνους που έπιναν υπερβολικά πολύ ή καθόλου. Η μελέτη θα μπορούσε να είναι μια καλή είδηση για τους φίλους του καφέ. Τα ευρήματα αυτά δεν σημαίνουν πως πρέπει να πίνουμε καφέ για να είμαστε υγιείς. Ωστόσο, οι μέτριες ποσότητες του καφέ σχετίζονται με χαμηλότερα ποσοστά από κάθε είδους καρδιαγγειακή πάθηση, σε αντίθεση με ό,τι φοβάται πολύς κόσμος. Ακόμα, δε, και όσοι κάνουν υπερκατανάλωση καφέ, έχουν ελάχιστες, αν όχι ανύπαρκτες, παρενέργειες.
Αυτό ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι ο καφές είναι ένα πολύπλοκο προϊόν που περιέχει περισσότερα από 1.000 συστατικά τα οποία μπορεί να επηρεάζουν με διαφορετικό τρόπο την υγεία. Το καλύτερα μελετημένο είναι η καφεΐνη, η οποία είναι διεγερτική.