Μόνο στο HEALTHY NEWS!Το φυτό που έχουμε όλοι στα σπίτια μας κάνει ΘΑΥΜΑΤΑ!

Η ρίγανη είναι ένα μεσογειακό φυτό που ανή­κει στο γένος ορίγανο της τάξης των λαμιωδών αγγει­όσπερμων δικότυλων φυτών και χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια, τόσο για μαγειρικούς, όσο και για ιατρικούς σκοπούς. Εκτός από την ευρωπαϊκή ρίγανη, υπάρχουν διάφορα παρόμοια είδη, που περιλαμβά­νουν την τουρκική ρίγανη (Origanum onities) και τη μεξικανική ρίγανη (Lippia graveolens, Lippa palmeri). Στην Αρχαία Ελλάδα τη συναντάμε να είναι σύμβολο χαράς και ευτυχίας, καθώς τα γαμήλια στεφάνια συνή­θιζαν να περιέχουν και κλαδιά ρίγανης, αλλά και σαν καρύκευμα στην μαγειρική και σαν ένα από τα βασι­κότερα και ισχυρότερα ιάματα.

Είναι εξαιρετικό φαρμακευτικό φυτό (φυσικό αντιβιοτικό) με αντιβακτηριακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Το αιθέριο έλαιο της ρίγανης με το πλήθος των σπουδαίων ουσιών που περιέχει έχει ισχυρή βιολο­γική δράση. Η ξερή ρίγανη περιέχει 3% έως 5% αιθέριο έλαιο, σε μερικές δε περιοχές μπορεί να φτάσει και να περάσει το 7%. Το αιθέριο έλαιο της ρίγανης περιέχει δύο κύριες ουσίες στις οποίες αποδίδονται οι βιολο­γικές ισχυρές της δράσεις και αυτές είναι η καρβα­κρόλη 5-isopropyl-o-cresol, 5-isopropyl-2-methylphenol

– C10H13OH και θυμόλη (6-isopropyl-m-cresol – C10H14O). αυτές οι δυο φαινολικές ενώσεις δρουν με συνέργεια δηλαδή συνδυαστικά. Στη ρίγανη βρίσκουμε επίσης σίδηρο και μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C. Η ρίγανη είναι ένα από τα βότανα με τη μεγαλύτερη πε­ριεκτικότητα σε βιταμίνη C.

Η ρίγανη είναι ένα δυνατό αρωματικό χόρτο, το οποίο ελευθερώνει από τους σπασμούς και τον λό­ξιγκα, διευκολύνει την πέψη και ανοίγει την όρεξη, έχει ελαφρώς αποχρεμπτικές, αντιδιαρροϊκές, αντιφλεγμο­νώδεις, βακτηριοκτόνες και αντιαιμορραγικές ικανό­τητες, αυξάνει την ούρηση και το ίδρωμα. Η ρίγανη έχει επιπλέον ειδική σχέση με τα γεννητικά όργανα των γυναικών. Ο ανθός της ως αφέψημα είναι αντι­σπασμωδικός και τονωτικός της μήτρας. Είναι βότανο εμμηναγωγό, βοηθά τη γέννα. Ποδόλουτρα ή μπάνια σε ρίγανη βοηθούν στην περίπτωση αμμηνόρροιας.

Μια εργαστηριακή μελέτη έδειξε ότι το έλαιο της ρίγανης και το carvacrol συγκεκριμένα εμπόδισαν την ανάπτυξη του μύκητα Candida albicans πολύ πιο αποτελεσματικά από ένα κοινά χρησιμοποιούμενο αντιμυκητιακό παράγοντα. Σύμφωνα με τα αποτε­λέσματα ενός άλλου εργαστηριακού τεστ από την Αυ­στραλία, το έλαιο της ρίγανης έχει ισχυρή αντιμικροβι­ακή δράση ενάντια σε έναν μεγάλο αριθμό βακτηρίων, όπως Escherichia coli, Klebsiella pneumonia, Salmonella enteric και Staphylococcus aureus. Άλλες εργαστη­ριακές μελέτες έχουν δείξει ότι η μεξικανική ρίγανη εί­ναι πιο αποτελεσματική από τη φαρμακευτική αγωγή tinidasol που συνταγογραφείται για το παράσιτο giar­dia.

Σε άλλη εργαστηριακή μελέτη, τα πτητικά έλαια της ρίγανης, το θυμάρι, η κανέλα και το κύμινο ήταν

σε θέση να σταματήσουν την ανάπτυξη του Aspergil­lus parasiticus, ενός παθογόνου που αναπτύσσεται στα τρόφιμα. Αυτή η μελέτη δείχνει ότι τα πτητικά έλαια της ρίγανης μπορούν να χρησιμοποιούνται στην παρασκευή τροφίμων για την αποφυγή της αλλοίωσής τους και τη μείωση του κινδύνου προσβολής από βα­κτήρια, μύκητες και παράσιτα.

Μελέτη από το πανεπιστήμιο του Λονγκ Άϊλαντ (Long Island University) δείχνει πως ένα συστατικό της θα μπορούσε δυνητικά να χρησιμοποιηθεί για τη θερα­πεία του καρκίνου του προστάτη. Η καθηγήτρια Σου­πρίγια Μπαβαντέκαρ του Long Island University εξε­τάζει την καρβακρόλη, ένα συστατικό της ρίγανης, σε καρκινικά κύτταρα του προστάτη. Τα αποτελέσματα παρουσιάζουν απόπτωση (κυτταρικό θάνατο) σε αυτά τα κύτταρα. Η ερευνητική ομάδα προσπαθεί τώρα να καθορίσει ακριβώς τον τρόπο που η ουσία προκαλεί την απόπτωση των κυττάρων.

Η ρίγανη είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, ου­σίες που προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες. Επι­βραδύνει τη φθορά των κυττάρων και μ’ αυτό τον τρό­πο και τη διαδικασία της γήρανσης. Σε 20 γραμμάρια ρίγανης υπάρχουν 10 mg βιταμίνης C. Επίσης περιέχει 3,6 mg βιταμίνης Ε.

Το έλαιο ρίγανης μπορεί να λαμβάνεται εσωτε­ρικά ως συμπλήρωμα διατροφής. Το έλαιο μπορεί να εφαρμόζεται και τοπικά δύο φορές την ημέρα σε περι­οχές που έχουν προσβληθεί από μυκητησιακές μολύν­σεις. Μπορείτε να κάνετε και τσάι ρίγανης, ρίχνοντας 1-2 κουταλάκια του τσαγιού αποξηραμένα ή φρέσκα φύλλα σε ζεστό νερό για δέκα λεπτά.