Μια διατροφή υψηλή σε υδατάνθρακες επιδεινώνει τη νόσο του Crohn!

Μια διατροφή υψηλή σε υδατάνθρακες επιδεινώνει τη νόσο του Crohn!
Μας έχουν διδάξει ότι θα πρέπει να αποφεύγουμε τις χαμηλές σε υδατάνθρακες/υψηλές σε πρωτεΐνες δίαιτες και να ακολουθούμε δίαιτες υψηλές σε υδατάνθρακες/χαμηλές σε πρωτεΐνες.

Πολλές μελέτες έχουν ανατρέψει αυτό τον μύθο, καταδεικνύοντας ότι οι υψηλές σε υδατάνθρακες δίαιτες είναι καταστροφικές για την υγεία. Εδώ θα αναφερθούμε στη νόσο του Crohn. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς με νόσο του Crohn έχουν την τάση να καταναλώνουν υψηλές ποσότητες απλών σακχάρων, είτε τη στιγμή της διάγνωσης είτε μετά από αυτήν (Mayberry et al., 1981; Jarnerot et al., 1983; Person et al., 1992).

Προκαταρκτική έρευνα έχει προτείνει επίσης ότι η κατανάλωση πολύ επεξεργασμένων τροφών (λευκό ψωμί, γλυκά, συσκευασμένα τρόφιμα, fast food κ.λπ.) πιθανόν να αναμειγνύεται στην αιτιολογία της πάθησης (Grimes 1976).

Σε μια άλλη μελέτη, το 80% των ασθενών που ακολουθούσαν μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες, η οποία απέκλειε όλα τα επεξεργασμένα σάκχαρα, είχαν σημαντική ανακούφιση συμπτωμάτων μέσα σε 18 μήνες, ενώ το 40% των ασθενών που ακολουθούσαν μια δίαιτα υψηλή σε υδατάνθρακες (ψωμί, μακαρόνια, χυμοί φρούτων, ζάχαρη) έπρεπε να διακόψουν τη δίαιτα λόγω των εξάρσεων της ασθένειας (Brandes et., 1981).

Μάριος Δημόπουλος
Διατροφολόγος
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners