Μειώστε την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου κατά 43%…

Μειώστε την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου κατά 43%…
Έρευνες έχουν δείξει ότι κάθε χρόνο 7 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους και 11 εκατομμύρια νοσούν, το 70% των οποίων σε χώρες μέσου και χαμηλού εισοδήματος.
Οι επισημαίνουν ότι ένας υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να μειώσει σχεδόν στο μισό την πιθανότητα εκδήλωσης καρκίνου.
Παχυσαρκία
Είναι ο δεύτερος σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για χρόνιες νόσους στις δυτικές κοινωνίες. Σχετίζεται άμεσα με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, του μαστού (σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες), του ενδομητρίου, του νεφρού και του οισοφάγου (αδενοκαρκίνωμα).

Έλεγχος βάρους
Η υψηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών έχει προστατευτική δράση κατά διαφόρων τύπων καρκίνου. Η δράση αυτή είναι πιο σαφής κυρίως στον καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού, του οισοφάγου, του στομάχου και του παγκρέατος. Οι ειδικοί συνιστούν μειωμένη κατανάλωση ζωικών λιπών και κρέατος και αυξημένη κατανάλωση ψαριών, ελαιόλαδου, λαχανικών, φρούτων και δημητριακών.

Σωματική άσκηση
Πρεπει να γνωρίζετε ότι η άσκηση μπορεί από μόνη της να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Συμβάλλει επίσης στη μείωση του κινδύνου για καρκίνο του μαστού, του ενδομητρίου και του προστάτη. Είναι απαραίτητη για τη διατήρηση φυσιολογικού βάρους. Σε ορισμένους τύπους καρκίνου, η προστατευτική της δράση είναι ανεξάρτητη από τον έλεγχο του βάρους. Το απαραίτητο επίπεδο σωματικής άσκησης είναι τρεις φορές την εβδομάδα για μισή ώρα.
Αλκοόλ
Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία, η κατανάλωση αλκοόλ δείχνει ότι αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο της στοματικής κοιλότητας, του φάρυγγα και του λάρυγγα και για καρκίνωμα οισοφάγου από πλακώδες επιθήλιο. Το αλκοόλ σχετίζεται επίσης ισχυρά με τον κίνδυνο για πρωτοπαθή καρκίνο του ήπατος, ενώ έχει παρατηρηθεί συσχετισμός του με τον ορθοκολικό καρκίνο και τον καρκίνο του μαστού. Σύμφωνα με τις συστάσεις, οι άνδρες δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 20 γραμμάρια αλκοόλ την ημέρα (περίπου δύο ποτά) και οι γυναίκες τα 10 γραμμάρια.
Ήλιος
Τα άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα κινδυνεύουν περισσότερο, ιδίως όσοι έχουν κόκκινα μαλλιά, φακίδες και τάση να καίγονται εύκολα από τον ήλιο. Η καλύτερη πρόληψη είναι η πλήρης αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο ή τουλάχιστον η αποφυγή έκθεσης από τις 11 το πρωί έως τις 3 το απόγευμα, που οι υπεριώδεις ακτίνες είναι πιο έντονες. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, είναι απαραίτητη η χρήση αντηλιακού, η οποία σημαντικό είναι να μην οδηγείτε σε παράταση της έκθεσης στον ήλιο.
Κάπνισμα
Αναγκαία προϋπόθεση στη μείωση του καρκίνου είναι η διακοπή του καπνίσματος, καθώς σχετίζεται με το 25% έως 30% των περιστατικών καρκίνου στις αναπτυγμένες χώρες. Τα οφέλη στον οργανισμό είναι ιδιαίτερα εμφανή έπειτα από πέντε χρόνια διακοπής του.