Μεγάλο επίτευγμα! Βρέθηκε το ελιξίριο της νεότητας;

Μεγάλο επίτευγμα! Βρέθηκε το ελιξίριο της νεότητας;
Ουσία που εξαφανίζει μεγάλο βαθμό γερασμένων κυττάρων, ανακάλυψαν επιστήμονες από την Κλινική Mayo των ΗΠΑ, οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι με αυτόν τον τρόπο κατάφεραν να παρατείνουν κατά 20%-30% τη ζωή ποντικών.
Η μελέτη είναι σε αρχικό στάδιο, ωστόσο δίνει ελπίδες ότι ίσως μπορέσει να εφαρμοστεί και στον άνθρωπο κάποια στιγμή στο μέλλον, καθώς τα αποτελέσματα είναι αντυπωσιακά, με την ουσία ΑΡ20187, να μειώνει τη δυσλειτουργία των οργάνων των ζώων λόγω ηλικίας.

Παράλληλα, παρουσιάστηκε και καθυστέρηση στον σχηματισμό καρκινικών όγκων.

Επικεφαλής των ερευνητών, αλλά και του τμήματος βιοχημείας και μοριακής βιολογίας της Κλινικής Mayo, είναι ο Γιαν βαν Ντόϊρσεν, ο οποίος διευκρίνισε ότι τα γηρασμένα κύτταρα δεν διαιρούνται και συσσωρεύονται με το πέρασμα του χρόνου

«Τα γηρασμένα κύτταρα που συσσωρεύονται με τα γηρατειά, κάνουν άσχημα πράγματα στα όργανα και στους ιστούς, συνεπώς συντομεύουν τη ζωή και την υγιή φάση της», εξήγησε ο βαν Ντόϊρσεν.
Τον ρόλο του «καθαριστή» των εν λόγω γηρασμένων κυττάρων, έχει το ανοσοποιητικό σύστημα που αφαιρεί αυτά τα κύτταρα σε τακτική βάση, όσο περνάνε τα χρόνια όμως αυτός ο μηχανισμός γίνεται αναποτελεσματικός.

«Αν όμως μπορέσουμε να εξαφανίσουμε αυτά τα κύτταρα χωρίς δυσάρεστες παρενέργειες, με θεραπείες -π.χ. με κατάλληλα φάρμακα- που θα μιμούνται τα ευρήματά μας στα πειραματόζωα, τότε θα έχουμε βρει ένα όπλο ενάντια στις ασθένειες της γήρανσης», ανέφερε ο ερευνητής.