Μας αφορά όλους! Πως ελέγχονται τα τρόφιμα που τρώμε…

Μας αφορά όλους! Πως ελέγχονται τα τρόφιμα που τρώμε…

 

 

Υπάρχουν ρυθμίσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που καταγράφουν τα πρόσθετα που έχουν εξεταστεί και φαίνονται να είναι ασφαλή για χρήση στα τρόφιμα. Αυτές οι ρυθμίσεις κατατάσσουν τις τροφές στις οποίες δίνεται η έγκριση για κάθε επιτρεπόμενο πρόσθετο καθώς και τα επίπεδά του για χρήση. Αυτός ο κατάλογος παρέχεται πρώτα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (European Commission), αλλά η τελική απόφαση λαμβάνεται από κοινού από εκλεγμένους αντιπροσώπους από όλα τα μέλη κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι έλεγχοι για τα επίπεδα των επιτρεπόμενων προσθέτων υπολογίζει τις διαφορές στο σωματικό βάρος και τις ανάγκες των ευάλωτων μελών του πληθυσμού, δηλαδή τους άρρωστους και τους ηλικιωμένους. Το εγκεκριμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρόσθετο συμβολίζεται με έναν αριθμό Ε και μπορεί να αναφέρεται στην ετικέτα με αυτό τον αριθμό ή με το πλήρες όνομά του.

 
Ποιοι είναι οι έλεγχοι ασφάλειας που γίνονται;
Οι έλεγχοι ασφάλειας περιλαμβάνουν ζώα στα οποία δίνεται το πρόσθετο, αναμεμειγμένο με τη δίαιτά τους, σε πολύ μεγαλύτερες συγκεντρώσεις από αυτές που θα μπορούσε να περιλαμβάνει η ανθρώπινη δίαιτα. Οι έλεγχοι είναι σχεδιασμένοι να δώσουν πληροφορίες για όλες τις πιθανές επιδράσεις από βραχύχρονη ή μακρόχρονη έκθεση στο κάθε πρόσθετο, όπως το αν μπορεί να προκαλέσει καρκίνο, να επηρεάσει τις αναπαραγωγικές διαδικασίες ή την ανάπτυξη του εμβρύου, αν καταναλώνεται από εγκύους. Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται για να αξιολογηθεί η ικανότητα του κάθε πρόσθετου να παρεμβαίνει στο γενετικό υλικό του σώματος, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη καρκίνου ή σε αρνητικές επιδράσεις σε μελλοντικές γενεές.
Τα αποτελέσματα των ελέγχων ασφάλειας αξιολογούνται από ανεξάρτητους ειδικούς (τώρα την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων, European Food Safety Authority, EFSA) και χρησιμοποιούνται για να υπολογίσουν την Αποδεκτή Ημερήσια Πρόσληψη (ADI) για τους ανθρώπους. Η Αποδεκτή Ημερήσια Πρόσληψη ορίζεται ως «ένας υπολογισμός της ποσότητας του πρόσθετου τροφίμων, εκφραζόμενου σε μια βάση σωματικού βάρους, που μπορεί να καταναλώνεται καθημερινά για μια ζωή χωρίς αξιόλογο κίνδυνο για την υγεία» και εκφράζεται σε μικρογραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους ανά ημέρα. Η Αποδεκτή Ημερήσια Πρόσληψη (ADI) χρησιμοποιείται εκτενώς από ρυθμιστικούς φορείς σε όλο τον κόσμο, όπως τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) και την Ευρωπαϊκή Κοινότητα (EC) για να επιβεβαιώσει ότι η κατανάλωση όλων των προσθέτων παραμένει σε ασφαλή επίπεδα. Ισχύει για τους ανθρώπους όλων των ηλικιών. Μετά την έγκριση, τα πρόσθετα υπόκεινται σε συνεχή έλεγχο και επιθεώρηση.

 
Η επίδραση κοκτέιλ
Ανησυχίες έχουν εκφραστεί για την πολλαπλασιαστική επίδραση ή την επίδραση «κοκτέιλ». Οι έλεγχοι ασφάλειας εξετάζουν τις επιδράσεις για κάθε ένα πρόσθετο ξεχωριστά. Λίγα όμως είναι γνωστά για την συσσωρευτική επίδραση της έκθεσης σε πολλά πρόσθετα μαζί. Αυτό που το κοκτέιλ σημαίνει είναι ότι ενώ ατομικά συστατικά μπορεί να θεωρούνται ασφαλή στα σύγχρονα επίπεδα έκθεσης, μπορούν να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και να δημιουργούν απρόβλεπτες επιδράσεις.
Μάριος Δημόπουλος
Διατροφολόγος
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners
Από το βιβλίο ” ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ-ΕΥΖΩΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ;”
Εκδόσεις ΚΑΔΜΟΣ