Μάθετε πώς η φυσική δραστηριότητα βοηθά στην αντιμετώπιση των ρευματικών νοσημάτων…

Το νέο μήνυμα που αφορά στην ενεργοποίηση των ρευματοπαθών ασθενών παρουσίασε ο κος Παναγιώτης Βιτάλης MSc., Υποψήφιος Διδάκτωρ Κλινικής Εργοφυσιογίας, Πανεπιστήμιο Wolverhampton, Ηνωμένο Βασίλειο…

σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Birmingham του Ηνωμένου Βασιλείου, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και την Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α), στα πλαίσια του Ετήσιου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Ρευματολογίας, EULAR 2018, που πραγματοποιήθηκε στo Άμστερνταμ της Ολλανδίας.

Στην έρευνα συμμετείχαν επίσης οι επιστήμονες:
-Ο κος Γεώργιος Μέτσιος, Καθηγητής Κλινικής Εργοφυσιολογίας, Πανεπιστήμιο Wolverhampton, Ηνωμένο Βασίλειο.
-Ο Dr.Ian Lahart, Επίκουρος Καθηγητής Φυσιολογίας της Άσκησης, Πανεπιστήμιο Wolverhampton, Ηνωμένο Βασίλειο.
-Ο κος Γιάννης Κουτεντάκης, Καθηγητής Φυσιολογίας της Άσκησης, Πανεπιστήμιο Wolverhampton, Ηνωμένο Βασίλειο.
-Ο κος Γεώργιος Κήτας, Καθηγητής Ρευματολογίας, Πανεπιστήμιο Birmingham, Ηνωμένο Βασίλειο.
-Ο κος Δημήτριος Κούβελας, Καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας, Α.Π.Θ.
Η κα Νικολέτα Κουσουρή, Ψυχολόγος, ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.

Σύμφωνα με τον κ. Βιτάλη η φυσική δραστηριότητα είναι πλέον αναγκαία για τη βέλτιστη αντιμετώπιση των ρευματικών νοσημάτων. Όπως είπε, σε επέκταση προηγούμενων ερευνών της ομάδας του, τα αποτελέσματα των οποίων έχουν ήδη υιοθετηθεί από τις κατευθυντήριες γραμμές του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ρευματολογίας (EULAR), στόχος της παρούσας μελέτης ήταν να διερευνηθούν α) η αντίληψη των νοσούντων που έχουν χαρακτηρισθεί με ρευματικές νόσους αναφορικά με την επίδραση της φυσικής δραστηριότητας και β) οι προτιμήσεις των νοσούντων αναφορικά με τις βασικές αρχές (είδος, ένταση, διάρκεια, συχνότητα) και τον τρόπο τέλεσης της φυσικής δραστηριότητας.

Στη μελέτη έλαβαν μέρος 197 ασθενείς από διάφορες περιοχές της Ελλάδας οι οποίοι ήταν ενήμεροι για τα ευεργετικά οφέλη της φυσικής δραστηριότητας, όπου σύμφωνα με την αντίληψή τους βελτιώνει τρεις βασικούς τομείς υγείας: τη λειτουργική ικανότητα σε ποσοστό 62.5%, τη ψυχική υγεία σε ποσοστό 53.5% και τη γενικότερη υγεία σε ποσοστό 9.7%.

Όσον αφορά τις προτιμήσεις των νοσούντων σχετικά με τις αρχές και τον τρόπο τέλεσης της φυσικής δραστηριότητας, προέκυψαν τα εξής:

Το 38.1% των συμμετεχόντων προτιμάει το κολύμπι και το 41.7% προτιμάει μέτριας έντασης φυσική δραστηριότητα. Επίσης, το 49.3% προτιμάει η διάρκειά της να είναι περίπου μία ώρα ενώ, το 45.2% προτιμάει η συχνότητα να είναι 2-3 φορές την εβδομάδα.

Τέλος, το 29.4% των ασθενών, προτιμάει η φυσική δραστηριότητα να απαρτίζεται από πρωτόκολλα που θα συνδυάζουν εξατομικευμένες ασκήσεις, θα τελούνται υπό επιτήρηση αλλά και με ομαδικό χαρακτήρα

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεδομένου ότι καθίσταται αποδεδειγμένη πλέον η ευεργετική αξία της φυσικής δραστηριότητας σε νοσούντες με ρευματικά νοσήματα και σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα αναφορικά με την αντίληψη των νοσούντων όπως προέκυψε από τη μελέτη, η φυσική δραστηριότητα θα πρέπει να προωθηθεί πιο ενεργά από τους επαγγελματίες υγείας με γνώμονα τη βέλτιστη αντιμετώπιση της νόσου.

Όπως λένε, στόχος είναι η δημιουργία επιτυχημένων προγραμμάτων φυσικής δραστηριότητας σε νοσούντες με ρευματικές νόσους. Επίσης, απαιτούνται περισσότερες ποιοτικές μελέτες με αντιπροσωπευτικά δείγματα και δημογραφικά στοιχεία ώστε, σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους να καλυφθούν οι εκάστοτε ανάγκες τους και να υιοθετήσουν έναν πιο υγιή και ενεργό τρόπο ζωής.
naftemporiki.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ