Κράμπες στα πόδια; Ανακουφίστε τις με σπιτικές θεραπείες!

Οι κράμπες στα πόδια είναι ένα συχνό φαινόμενο, που συνήθως χειροτερεύει κατά τη διάρκεια της νύχτας. Κοινές αιτίες τους περιλαμβάνουν φλεβίτιδα, μυϊκή κόπωση και σύνδρομο ανήσυχων ποδιών.
Πέρα από τα γνωστά αιτία, υπάρχουν κάποια διορθωτικά μέτρα που μπορείτε να πάρετε στο σπίτι σας, κάνοντας κάποιες μικρές θεραπείες.
Δοκιμάστε μερικές από τις παρακάτω συμβουλές και θα δείτε ότι θα σάς βοηθήσουν πολύ.

Φάτε πολλά σκόρδα
Μπρος στον πόνο τι είναι η… αναπνοή; Το σκόρδο και σε μικρότερο βαθμό το κρεμμύδι, το πράσο και το σχοινόπρασο, ενισχύουν την κυκλοφορία του αίματος και ανακουφίζουν τις κράμπες στα πόδια. Το σκόρδο λειτουργεί καλύτερα όταν τρώγεται ωμό ή ελαφρά σοταρισμένο. Προσπαθήστε να καταναλώνετε επίσης και ένα-δύο γαρίφαλα κάθε μέρα για να μειώσετε την έντονη οσμή του σκόρδου. Αν πάλι δεν μπορείτε να αντέξετε τη γεύση του σκόρδου, υπάρχουν δισκία ή κάψουλες που δεν έχουν γεύση ούτε οσμή. Ακολουθήστε τις οδηγίες της ετικέτας, αν επιλέξετε να χρησιμοποιείτε συμπληρώματα σκόρδου για να ανακουφίσετε τις κράμπες στα πόδια σας.

Πικάντικα τρόφιμα
Τα περισσότερα βότανα και μπαχαρικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που ωφελούν την κυκλοφορία. Πολλά απ’ αυτά βοηθούν να μειωθεί η χοληστερόλη που προκαλεί σκλήρυνση των αρτηριών, που είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στις κράμπες στα πόδια. Τα πικάντικα καρυκεύματα και τα τρόφιμα βοηθούν τα αιμοφόρα αγγεία να γίνουν περισσότερο εύπλαστα, με αποτέλεσμα τους μειωμένους σπασμούς και τον μειωμένο πόνο.
Το τζίντζερ, το πιπέρι καγιέν και το μαύρο πιπέρι είναι από τα καλύτερα μπαχαρικά στον κόσμο και μόνο κέρδη θα έχετε για την υγεία σας, αν τα ενσωματώσετε στην διατροφή σας. Παρέχουν οφέλη σε όλο το σώμα, εκτός από την ανακούφιση του πόνου των ποδιών. Οι πικάντικες πιπεριές, επίσης, είναι γεμάτες με βιταμίνη C, που προσφέρει επιπλέον αντιφλεγμονώδη οφέλη για τα πληγέντα πόδια. Οι πιπεριές περιέχουν επίσης φυτοχημικά όπως η ρουτίνη που ενισχύει τις φλέβες.

Πικραλίδα
Μια από τις καλύτερες θεραπείες για τις κράμπες λόγω πρησμένων ποδιών είναι η πικραλίδα. Το χόρτο της πικραλίδας μπορεί να απελευθερώσει από το σώμα την περίσσεια υγρών. Σε αντίθεση με τα φαρμακευτικά προϊόντα που καταστρέφουν το κάλιο του σώματος, με αποτέλεσμα επιπλέον κράμπες στα πόδια και άλλα προβλήματα υγείας, οι πικραλίδες είναι μια εξαιρετική πηγή καλίου. Φάτε χόρτα πικραλίδας, ωμά ή μαγειρεμένα για την ανακούφιση των ποδιών από το οίδημα.
Αν βρίσκετε τη γεύση τους πικρή, επιλέξτε ένα συμπλήρωμα. Σιγουρευτείτε, όμως, πως είναι συμπλήρωμα φύλλων πικραλίδας και όχι ρίζας πικραλίδας γιατί δεν προσφέρουν τα ίδια οφέλη.

Πρόληψη της κράμπας με σωματική δραστηριότητα
Δώστε προσοχή στις συνήθειες και τις δραστηριότητές σας κάθε μέρα. Αν έχετε καθίσει για μεγάλο χρονικό διάστημα στη διάρκεια της ημέρας, φροντίστε να αλλάξετε αρκετές φορές τη θέση σας κάθε ώρα. Δοκιμάστε να ανυψώσετε τα πόδια σας κατά διαστήματα. Χαλαρώστε τους μύες των ποδιών σας συνειδητά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μην κάθεστε με τα πόδια σταυρωμένα. Η κίνηση βοηθά τους μύες σας να τεντωθούν και αποτρέπει τις κράμπες, ενώ παράλληλα βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στα πόδια σας.
Φορέστε ελαστικές κάλτσες
Ελαστικές κάλτσες που φτάνουν στο γόνατο μπορεί να ενδυναμώσουν τα πόδια σας και να αποτρέψουν το οίδημα. Μπορείτε να τις βρείτε στην αγορά, στα καταστήματα και τα φαρμακεία. Είναι ανεκτίμητες αν στέκεστε όρθιοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Πάντα να τις φοράτε νωρίς το πρωί για να πάρετε το μεγαλύτερο δυνατό όφελος.