Κοιμάστε στο πλάι; Δείτε τι προκαλείται στον εγκέφαλο…

Κοιμάστε στο πλάι; Δείτε τι προκαλείται στον εγκέφαλο…
Σύμφωνα με έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Stony Brook της Νέας Υόρκης, με επικεφαλή τη δρα Έλεν Μπενβενίστε, οι ανθρωποι που κοσμούνται στο πλευρό τους, αριστερό ή δεξί, όπως φαίνεται, στη μελέτη που έγινε σε πειραματόζωα, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ και άλλων νευρολογικών παθήσεων.
Αυτό συμβαίνει διότι διευκολύνουν τον εγκέφαλό τους να αποβάλει τις περιττές χημικές ουσίες που συσσωρεύονται στη κάθε μέρα.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό νευροεπιστήμης «Journal of Neuroscience». Οι ειδικοί χρησιμοποίησαν τεχνολογία μαγνητικής απεικόνισης (MRI) και άλλες μεθόδους για να μελετήσουν την κίνηση των υγρών καθαρισμού του εγκεφάλου, ενόσω τα τρωκτικά είχαν αναισθητοποιηθεί και κοιμούνταν σε διάφορες στάσεις.
Τα συμπεράσματα των επιστημών, έδειξαν ότι η καλύτερη στάση ύπνου, τουλάχιστον όσον αφορά τον αποτελεσματικότερο καθαρισμό του εγκεφάλου από τα «απόβλητα» του μεταβολισμού, είναι στο πλευρό. Οι ουσίες που αποβάλλονται ευκολότερα, είναι οι πρωτεΐνες βήτα αμυλοειδές και ταυ, που γίνονται επικίνδυνες, όταν συσσωρεύονται στον εγκέφαλο, οδηγώντας στη δημιουργία «πλακών» με ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ.
Τα ευρήματά τους μένει να επιβεβαιωθούν και στους ανθρώπους, όπως αναφέρουν οι ερευνητές.