Καλοκαίρι: Έξαρση των νοσημάτων….

Καλοκαίρι: Έξαρση των νοσημάτων….
Επιστήμονες στην επιθεώρηση «Nature Communications», αποφάνθηκαν πως ναι, οι εποχές ασκούν βαθιά επίδραση στον τρόπο λειτουργίας των γονιδίων μας και κυρίως των γονιδίων του ανοσοποιητικού.
Τα γονίδια αυτά είναι πιο ενεργά κατά τους κρύους μήνες του χρόνου, προφανώς για να αντιμετωπίσει καλύτερα ο οργανισμός τις επιθέσεις των ιών που προκαλούν γρίπη και κοινό κρυολόγημα ωστόσο, αυτό πυροδοτεί κατά τη διάρκεια του χειμώνα τις ασθένειες στις οποίες κυρίαρχο ρόλο παίζει η φλεγμονή ή οι επιθέσεις του ανοσοποιητικού στους ιστούς του σώματος.
Περιπτώσεις νοσημάτων όπως η αρθρίτιδα, τα καρδιαγγειακά, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η σκλήρυνση κατά πλάκας, ο τύπου 1 διαβήτης και τα άλλα αυτοάνοσα νοσήματα, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Τα ευρήματά της έρευνας των επιστημόνων εξηγούν γιατί είμαστε πιο επιρρεπείς σε κάποια νοσήματα σε συγκεκριμένες εποχές του χρόνου και το παράδειγμα της Βρετανίας είναι διαφωτιστικό:
«Στη Βρετανία, τα νέα κρούσματα τύπου 1 διαβήτη κορυφώνονται από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο και ένας λόγος γι’ αυτό ως φαίνεται είναι η αυξημένη δραστηριότητα των γονιδίων που προκαλούν φλεγμονή».
Η μελέτη έδειξε ακόμα και εποχιακή διακύμανση να παρατηρείται και στη χλωρίδα του εντέρου, αλλά και στα γονίδια του μεταβολισμού.

Στην πρώτη περίπτωση αυτό ίσως σχετίζεται με την εποχιακή διακύμανση στις καλλιέργειες τροφίμων και στην δεύτερη στο ότι τον χειμώνα χρειαζόμαστε περισσότερη ενέργεια για να αντέξουμε το κρύο, άρα ο μεταβολισμός πρέπει να επιβραδυνθεί.
Γι’αυτό το λόγο το καλοκαίρι, πολλά νοσήματα, όπως αρθρίτιδα ή καρδιολογικά, υποχωρούν.