Καθαρίστε το σπίτι σας μόνο με φυσικά προϊόντα!

Καθαρίστε το σπίτι σας μόνο με φυσικά προϊόντα!

 

 

Υποθέτουμε ότι είναι ασφαλή, αλλά σχεδόν όλα τα προϊόντα οικιακού καθαρισμού περιέχουν τοξικές χημικές ουσίες που μολύνουν το περιβάλλον και είναι επιβλαβή για την υγεία μας.

Το σπίτι είναι φορτωμένο με επικίνδυνα απορρυπαντικά που έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη ενώ τα έχουμε συνηθίσει τόσο πολύ που δύσκολα μπορούμε να φανταστούμε το καθάρισμα χωρίς αυτά. Όμως υπάρχει τρόπος να καθαρίσετε το σπίτι χωρίς να διακινδυνεύετε την υγεία σας ή να επιβαρύνετε το περιβάλλον. Απλά ακολουθήστε τις παρακάτω εναλλακτικές.

 

Λεκέδες σκουριάς

Μπορείτε εύκολα να καθαρίσετε τους λεκέδες σκουριάς από κεραμικά πλακάκια με ένα μείγμα από ξύδι και μαγειρική σόδα. Αφήστε το διάλυμα για λίγα λεπτά, ξεπλύνετε με νερό και σκουπίστε τα πλακάκια με ένα στεγνό πανί.

Λεκέδες σε τζάμια και καθρέφτες

Ο καλύτερος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσετε ένα απλό σπιτικό διάλυμα νερού και αμμωνίας (1 μέρος αμμωνία σε 10 μέρη νερού). Μετά τον καθαρισμό, βεβαιωθείτε ότι έχετε στεγνώσει προσεκτικά το τζάμι, κατά προτίμηση με ένα πανί από μικροΐνες ή απορροφητικό χαρτί για να αποφευχθούν οι γραμμές. Αν θέλετε να καθαρίσετε τους καθρέφτες σας απλά προσθέστε 2 κουταλιές αλκοόλ. Ένας ακόμη τρόπος για να καθαρίσετε τα παράθυρα σας είναι να χρησιμοποιήσετε μια ωμή πατάτα. Κόψτε την στη μέση και τρίψτε την πάνω στα παράθυρά σας. Στη συνέχεια, σκουπίστε τα υπολείμματα με ένα καθαρό πανί.

Καθαρά πατώματα

Το καθάρισμα ξύλινων πατωμάτων με νερό και ξύδι είναι ο τέλειος τρόπος για να τους δώσετε τη λάμψη που είχαν όταν ήταν καινούρια. Διαλύστε 1/4 του φλιτζανιού ξίδι σε 1 λίτρο νερό και θα έχετε πεντακάθαρο πάτωμα. Αν το πάτωμά σας είναι με πλακάκια, χρησιμοποιείστε βραστό νερό για το καθάρισμα.

Άλατα στο πλυντήριο

Για να διατηρήσετε το πλυντήριο καθαρό από άλατα και σε άριστη κατάσταση λειτουργίας, πρέπει να το καθαρίζετε τακτικά. Σε ένα άδειο πλυντήριο προσθέστε 80 γραμμάρια κιτρικό οξύ και βάλτε το στην πιο υψηλή θερμοκρασία πλύσης.

Απολυμάνετε την πλάκα κοπής
Κόψτε ένα λεμόνι στη μέση και τρίψτε την πλάκα κοπής με αυτό. Ύστερα πασπαλίστε το με χοντρό αλάτι και αφήστε το για 10 λεπτά. Με το άλλο μισό του λεμονιού καθαρίστε ξανά την επιφάνεια και ξεβγάλτε το με ζεστό νερό.

Βρώμικα χαλιά
Για να τα καθαρίσετε ρίξτε στην επιφάνεια τους μαγειρική σόδα και άμυλο αραβοσίτου, αφήστε το για 15 λεπτά και σκουπίστε με την ηλεκτρική σκούπα. Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο θα ξεφορτωθείτε τη βρωμιά αλλά θα απαλλαγείτε και από τις δυσάρεστες οσμές.

Άσχημες οσμές
Για να φύγουν οι δυσάρεστες οσμές από το ψυγείο σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε νερό με λεμόνι για να το καθαρίσετε. Αν βάλετε και λίγη μαγειρική σόδα θα καθαρίσετε τους λεκέδες ακόμα πιο εύκολα.

Λεκέδες νερού και άλατα

Για να αφαιρέσετε τους λεκέδες αυτούς από πλακάκια και γυάλινες πόρτες, χρησιμοποιήστε μαγειρική σόδα ή λεμόνι. Βουτήξτε μια οδοντόβουρτσα στη μαγειρική σόδα, τρίψτε τις επιφάνειες και ξεπλύνετε καλά με νερό. Μπορείτε ακόμα, μία φορά τη βδομάδα να τρίβετε τις επιφάνειες με λεμόνι, να το αφήνετε να ενεργήσει για ένα τέταρτο και έπειτα να ξεπλένετε με νερό και να στεγνώνετε.

Κάντε το φούρνο σας να μοιάζει με καινούριος
Για να το πετύχετε αυτό μπορείτε απλά να αναμίξετε μισό φλιτζάνι νερό με ένα φλιτζάνι μαγειρική σόδα. Με την πάστα που θα δημιουργηθεί περάστε όλες τις επιφάνειες στο εσωτερικό του φούρνου σας και αφήστε την να δράσει για 15 λεπτά. Στη συνέχεια, ξεπλύνετε τις επιφάνειες και στεγνώστε το γυαλί με ένα μαλακό πανί. Γεμίστε ένα σπρέι με άσπρο ξύδι και ψεκάστε στις περιοχές με λεκέδες. Αφήστε το πάλι για 15 λεπτά και σκουπίστε με ένα στεγνό πανί.

 

ΠΗΓΗ: yolife.gr