Θωρακίστε την καρδιά σας με αυτή τη θαυματουργή τροφή…

Θωρακίστε την καρδιά σας με αυτή τη θαυματουργή τροφή…

 
Οι δύο υποομάδες της ωμέγα-3 ομάδας λιπαρών οξέων, το εικοσιπεντανοϊκό οξύ (EPA) και το εικοσιδυεξανοϊκό οξύ (DHA), που περιέχονται στα λιπαρά ψάρια και στο ιχθυέλαιο, έχουν αντικαρκινική δράση και προστατεύουν την καρδιά μας.

 

Υπάρχουν πειστικές αποδείξεις ότι το ιχθυέλαιο και το ψάρι μπορούν να μειώσουν την καρδιοπάθεια, τις καρδιακές προσβολές, τις αυτοάνοσες ασθένειες (όπως λύκο και σκλήρυνση κατά πλάκας), τη νόσο του Crohn, τον καρκίνο του μαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου, την υπέρταση και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

 

Το ιχθυέλαιο προστατεύει την καρδιά μας. Κατά κανόνα τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες παρατηρούν αύξηση της HDL2, του πιο ωφέλιμου υποτύπου της HDL μετά από 6 μήνες λήψης ιχθυελαίου. Ο προστατευτικός ρόλος της ολικής HDL κατά της καρδιαγγειακής ασθένειας οφείλεται κατά κύριο λόγο στο κλάσμα HDL2.

 
Το γεγονός ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα του ιχθυελαίου δεν μειώνουν τη χοληστερίνη, αλλά παρ’ όλα αυτά προστατεύουν τόσο πολύ από την καρδιαγγειακή ασθένεια δείχνει πως η θεωρία ότι η χοληστερίνη αποτελεί την κύρια αιτία αθηροσκλήρωσης και καρδιαγγειακής ασθένειας δεν ευσταθεί. Παρακάτω εξηγώ τους μηχανισμούς με τους οποίους τα ωμέγα-3 του ιχθυελαίου προστατεύουν την καρδιά μας:
– Άγγλοι ερευνητές ανέφεραν ότι το ιχθυέλαιο μείωσε το ινωδογόνο, αντιμετωπίζοντας μια σημαντική παθολογική διαδικασία που οδηγεί σε θρομβωτική απόφραξη.
– Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν φανεί ότι μειώνουν τη λιποπρωτεϊνη α, γνωστή ως Lp(a). Η Lp(a) αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτίες καρδιαγγειακής ασθένειας.
– Το ιχθυέλαιο μειώνει τις καρδιακές αρρυθμίες.
– Το DHA του ιχθυελαίου μειώνει την πίεση του αίματος.
– Το DHA του ιχθυελαίου μειώνει τη νορεπινεφρίνη, κάτι που προστατεύει το καρδιαγγειακό σύστημα μειώνοντας την αγγειοσυστολή και την πίεση του
αίματος.
– Το ιχθυέλαιο μειώνει τη CRP (η CRP, C-αντιδρώσα πρωτεΐνη είναι ένας δείκτης φλεγμονής και προάγγελος καρδιαγγειακής ασθένειας).
– Το ιχθυέλαιο μειώνει τα τριγλυκερίδια.
Μάριος Δημόπουλος
Διατροφολόγος
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners
Από το βιβλίο ” ΥΠΕΡ-ΤΡΟΦΕΣ: ΓΙΝΕΤΕ ΑΙΩΝΟΒΙΟΙ”
Εκδόσεις ΚΑΔΜΟΣ