Θα μείνετε άφωνοι! Τι σχέση έχουν τα burger με την όσφρηση σας…

Θα μείνετε άφωνοι! Τι σχέση έχουν τα burger με την όσφρηση σας…

 

 

Να τρως το λιπαρό… και να μη μπορείς να το μυρίσεις; Αδικία!

Κάθε φορά που περνάτε έξω από ένα γυράδικο ή φαστφουντάδικο σας πιάνει «πονοκέφαλος» από τις λαχταριστές μυρωδιές που «σκανδαλίζουν» τον εγκέφαλό σας.

Και… κάπως έτσι, πολύ συχνά πέφτετε «θύματα» του ίδιου σας του εαυτού και δε μπορείτε να αντισταθείτε στα μηνύματα που στέλνει ο εγκέφαλος… στο στόμα και το στομάχι σας!

Ναι, στα σάλια που γεμίζουν τη στοματική σας κοιλότητα και τα ξαφνικά γουργουρίσματα που αρχίζουν να ακούγεται από το στομάχι σας.

…Και υποκύπτετε στον λιπαρό πειρασμό και μετά μετανιώνετε που δεν καταφέρατε να αντισταθείτε!

Θυμάστε πώς ξεκίνησαν όμως όλα αυτά;

…Από τη μύτη σας, που «έπιασε» στον αέρα τη μυρωδιά…

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Φλόριντα στις ΗΠΑ υποστηρίζουν, ότι το junk food -εκτός από το γεγονός ότι συνδέεται άμεσα με την παχυσαρκία- μπορεί να καταστρέψει και την αίσθηση όσφρησης ενός ατόμου.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι μια διατροφή υψηλή σε λιπαρά συνδέεται με μεγάλες δομικές και λειτουργικές αλλαγές στο ρινικό σύστημα.

Πειράματα που έγιναν σε ποντίκια έδειξαν, ότι όσα ακολουθούσαν δίαιτα πλούσια σε λιπαρά ήταν λιγότερο ικανά να αναγνωρίσουν μια συγκεκριμένη μυρωδιά, καθώς είχαν χάσει το 50% των εγκεφαλικών τους κυττάρων που μπορούσαν να αναγνωρίσουν τα σχετικά σήματα.

Τα ευρήματα των ερευνητών δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Neuroscience.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail, η διατροφή μπορεί να επηρεάσει πολλά ανθρώπινα χαρακτηριστικά, πέρα από το σωματικό βάρος.

Όπως ανέφερε ο Dr Nicolas Thiebaud τα ευρήματα αυτά «ανοίγουν πολλές δυνατότητες για την έρευνα γύρω από την παχυσαρκία».

Είναι η πρώτη φορά που ερευνητές κατάφεραν να δείξουν ότι η κακή διατροφή έχει σχέση με την απώλεια της όσφρησης.

ΠΗΓΗ: Iatrikanea.gr