Η υπερβολική καθαριότητα κάνει κακό λένε οι επιστήμονες…

Οι περισσότεροι θέλουν να έχουν ένα καθαρό και ασφαλές περιβάλλον στο σπίτι τους τόσο για τους ίδιους όσο και για την οικογένεια τους.
Όμως το ξέρατε ότι η υπερβολική καθαριότητα μπορεί να κάνει κακό;
Κάποιοι επιστήμονες μάλιστα προτρέπουν να μην πλένουμε τόσο συχνά τα χέρια μας, καθώς καταστρέφεται η μικροβιακή χλωρίδα του δέρματος.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι “πολύτιμα” μικρόβια που υπάρχουν στο δέρμα μας χάνονται και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αρκετά δυσάρεστα αποτελέσματα σύμφωνα με τους ειδικούς οι οποίοι λένε πως «τα αποστειρωμένα σπίτια και η σχολαστική καθαριότητα διαταράσσουν τη σχέση μας με τα βακτήρια και τα παράσιτα που βρίσκονται στο περιβάλλον γύρω μας».
Μάλιστα πρόσφατα δημοσιεύτηκε μια έρευνα στην ιατρική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences στην οποία φαίνεται πως οι άνθρωποι των πόλεων σε σχέση με τους ανθρώπους του χωριού έχουν μικρότερης ποικιλίας μικροβίωμα στο δέρμα τους λόγω του ότι δεν εκτίθενται στο χώμα και τα ζώα τόσο συχνά.
Αυτή η περιορισμένη ποικιλία όμως αυξάνει τον κίνδυνο των αλλεργιών γιαυτό και τα τελευταία τριάντα χρόνια οι περιπτώσεις εκζέματος και αλλεργικής ρινίτιδας έχουν πολλαπλασιαστεί ενώ ταυτόχρονα εξαπλασιάστηκαν και οι νοσοκομειακές εισαγωγές για αναφυλαξία, την πιο σοβαρή αλλεργική αντίδραση