Η σχέση της ασπιρίνης με τον καρκίνο…

Η σχέση της ασπιρίνης με τον καρκίνο…
Σύμφωνα με μια νέα μακρόχρονη διεθνή επιστημονική έρευνα, μια τακτική δόση ασπιρίνης φαίνεται να μειώνει σε βάθος χρόνου τον κίνδυνο καρκίνου για όσους είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.
Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κλινικής ογκολογίας “Journal of Clinical Oncology”, πραγματοποίησαν σε 16 χώρες τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη κλινική δοκιμή σε 937 άτομα με «σύνδρομο του Λιντς».
Περίπου οι μισοί ασθενείς με τη νόσο αυτή αναπτύσσουν καρκίνο, κυρίως του εντέρου ή της μήτρας.

Η έρευνα έδειξε ότι η παχυσαρκία υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου στα άτομα με σύνδρομο Λιντς. Όμως ο κίνδυνος αυτός μειώνεται σημαντικά με την τακτική λήψη ασπιρίνης.
Το αποτέλεσμα της έρευνας δεν αφορά τελικά μόνο τα άτομα με τη συγκεκριμένη πάθηση, αλλά τον καθένα με παραπανίσια κιλά. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η παχυσαρκία αυξάνει την πιθανότητα χρόνιας φλεγμονής στον οργανισμό, πράγμα που, με τη σειρά του, αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου. «Ο έξτρα αυτός κίνδυνος όμως εξαφανίζεται με τη λήψη ασπιρίνης», όπως ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας.

Ωστόσο, απαιτείται προσοχή καθώς η τακτική λήψη ασπιρίνης αυξάνει τον κίνδυνο έλκους και άλλων στομαχικών προβλημάτων.

Σε περίπτωση που κάποιος έχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου, μπορεί -σε συνεργασία πάντα με τον γιατρό του- να ζυγίσει τα υπέρ και τα κατά της συχνής λήψης ασπιρίνης.