Η θαυματουργή τροφή που εξαφανίζει τις ρυτίδες και βοηθά την υγεία του εντέρου, των οστών και των αρθρώσεων…

Η θαυματουργή τροφή που εξαφανίζει τις ρυτίδες και βοηθά την υγεία του εντέρου, των οστών και των αρθρώσεων…

Η ζελατίνη είναι μια από τις πιο υγιεινές τροφές που μπορείτε να φάτε και έχει οφέλη που εκτείνονται από τη μείωση των ρυτίδων (η ζελατίνη είναι καλύτερη και από το botox) μέχρι τη θεραπεία των αρθρώσεων, το κτίσιμο γερών οστών και τη βελτίωση της υγείας των δοντιών. Το μεγαλύτερο όφελος της ζελατίνης είναι ότι θεραπεύει το έντερο. Τα έντερά μας θεωρούνται ως ο «δεύτερος εγκέφαλος» και είναι το άμεσο μονοπάτι για το υπόλοιπο σώμα. Αν το έντερό σας δεν είναι υγιές, τότε ακόμα και οι πιο υγιεινές τροφές που τρώτε δεν πρόκειται να σας κάνουν πολύ καλό. Θα μπορούσαμε λοιπόν να πούμε ότι δεν είμαστε ό,τι τρώμε, αλλά είμαστε αυτό που απορροφάμε από ό,τι τρώμε.

Η ζελατίνη παρέχει τα αμινοξέα που λείπουν από τη μέση τυπική δυτική δίαιτα. Σύμφωνα με τον διδάκτορα βιολογίας Ray Peat, «οι εκφυλιστικές και φλεγμονώδεις ασθένειες μπορούν συχνά να διορθωθούν από την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ζελατίνη». Ένα από τα σημαντικότερα οφέλη της ζελατίνης είναι ότι εξισορροπεί την πρόσληψη των αμινοξέων. Λόγω του ότι το κολλαγόνο αποτελεί περίπου το 50% όλου του ζώου, η ζελατίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργήσει μια πιο ολοκληρωμένη ισορροπία πρωτεϊνών στη δίαιτά μας. Η καθιερωμένη δυτική δίαιτα είναι πολύ υψηλή σε μύες κρεάτων (όπως μοσχάρι, κοτόπουλο, αρνί και γαλοπούλα), που αν δεν ισορροπούνται από άλλες πρωτεΐνες (όπως αυγά, ψάρια, γαλακτοκομικά, οστρακοειδή και όργανα ζώων) μπορούν να συμβάλλουν σε φλεγμονή.

Η ζελατίνη έχει ένα μοναδικό και πολύ αντιφλεγμονώδες προφίλ αμινοξέων, αποτελούμενο κυρίως από γλυκίνη, γλουταμικό οξύ, προλίνη και αλανίνη (η τρυπτοφάνη και διάφορα άλλα αμινοξέα απουσιάζουν εντελώς από τη ζελατίνη). Αν και αυτά είναι μη απαραίτητα αμινοξέα (που σημαίνει ότι το σώμα σας μπορεί να τα παράγει από άλλα αμινοξέα), το ήπαρ πολλών κακοθρεμμένων ανθρώπων, που έχει υπερφορτωθεί και υποστεί σοκ, δεν μπορεί να παρασκευάσει όλα τα μη απαραίτητα αμινοξέα στις ποσότητες που απαιτούνται από το σώμα. Το ήπαρ χρειάζεται αφθονία αυτών των πρωτεϊνών για να διατηρείται λειτουργικά άριστο, ιδιαίτερα για τη φάση 2 της αποτοξίνωσης (αποτοξίνωση που υφίσταται στο ήπαρ).

Ο καλύτερος και πιο ανέξοδος τρόπος για να λάβετε ζελατίνη είναι καταναλώνοντας ζωμό κοκάλων ζώων (κοτόπουλου ή μοσχαριού). Ένας άλλος εύκολος τρόπος για να λάβετε ζελατίνη είναι αγοράζοντας την στο εμπόριο συσκευασμένη. Διατίθεται και ως συμπλήρωμα διατροφής και το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να την προσθέσετε στη διατροφή σας.

Στο εμπόριο θα βρείτε δύο τύπους προϊόντων και μπορεί να μπερδευτείτε. Αυτά τα προϊόντα είναι η ζελατίνη (gelatin) και το υδρολυμένο κολλαγόνο (collagen hydrolysate). Η σύγχυση γίνεται, διότι έχουν παρόμοιες ιδιότητες. Οπότε ας ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα.

Η ζελατίνη είναι απλώς το μαγειρεμένο κολλαγόνο (το ίδιο που θα βρείτε και στον σπιτικό ζωμό κοκάλων), που έχει αποξηρανθεί και έχει μετατραπεί σε σκόνη. Θα μετατραπεί σε ζελές, όταν αναμειχθεί στο νερό. Πρέπει να αναμειγνύεται σε ζεστό και όχι σε κρύο νερό.

Το υδρολυμένο κολλαγόνο είναι μαγειρεμένο κολλαγόνο που έχει θερμανθεί σε υψηλότερες θερμοκρασίες και μετά προστίθενται σ᾿ αυτό ένζυμα. Η διαδικασία διασπά τους δεσμούς ανάμεσα στα αμινοξέα (αν και διατηρεί τα αμινοξέα άθικτα). Το κολλαγόνο στη συνέχεια μετατρέπεται σε ξηρή σκόνη. Δεν θα γίνει ζελές και μπορεί να διαλυθεί και σε κρύα και σε ζεστά υγρά. Λόγω του ότι οι δεσμοί των αμινοξέων διασπώνται, είναι ευκολότερο να χωνεύεται, να απορροφάται από το σώμα γρηγορότερα και είναι καλό για ανθρώπους με πεπτικά προβλήματα. Μπορείτε να το αναμείξετε με οτιδήποτε, ακόμα και στο τσάι ή στον καφέ σας.

Μάριος Δημόπουλος
Διατροφολόγος
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners
Από το βιβλίο ” ΦΥΣΙΚΟ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟ ΚΑΙ ΥΑΛΟΥΡΟΝΙΚΟ-ΦΤΙΑΞΤΕ ΤΑ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ!”
Εκδόσεις ΚΑΔΜΟΣ