Η θάλασσα δημιουργεί πρόβλημα στα αυτιά! Έτσι θα γλιτώσετε…

Όλα ξεκινούν από το γεγονός ότι ο έξω ακουστικός πόρος, έχει δέρμα εξαιρετικά ευαίσθητο και περιέχει τρίχες, ιδρωτοποιούς αδένες, σμηγματογόνους αδένες και κυψελιδοποιούς αδένες (που παράγουν το γνωστό κερί).

Αυτό κάνει την μόλυνση πιο εύκολη το καλοκαίρι. Τα μπάνια σε θάλασσα ή πισίνα, ο ιδρώτας συμβάλουν στο να αναπτύσσεται υγρασία που ευνοεί την ανάπτυξη μικροβίων και μυκήτων. Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο επικίνδυνα αν ένας άνθρωπος έχει λιπαρό δέρμα, κάνει πολλές βουτιές και κολυμπά σε πολύ βαθιά και κρύα νερά. Και οι κίνδυνοι πολλαπλασιάζονται αν κολυμπά σε βρώμικα νερά.

Υπάρχουν όμως κάποιες προληπτικές κινήσεις που μπορεί να βοηθήσουν να γλυτώσετε περιπέτειες με τα αυτιά. Αν το αυτί μας μαζεύει πολύ κερί, τότε πρέπει να το καθαρίσουμε στον ΩΡΛ πριν ξεκινήσουμε τις διακοπές μας. Στην περίπτωση που έχετε ρήξη τυμπάνου, χρόνια χολοστεατωματώδη ωτίτιδα, οξεία μέση ωτίτιδα, σωληνίσκους αερισμού μέσου ωτός, ή έχετε χειρουργηθεί πρόσφατα στο αυτί για κάποιον λόγο, τότε δεν επιτρέπεται να μπει νερό στο αυτί σας σε οποιαδήποτε περίπτωση.

Αν μετά από πολλές βουτιές το αυτί πονάει καθώς ανοιγοκλείνετε το στόμα ή όταν το τραβάτε, τότε μπορείτε να βάλετε 3-4 ωτικές σταγόνες 3 φορές την ημέρα, από διάφορα σκευάσματα που κυκλοφορούν. Πρέπει βέβαια να σταματήσετε να βρέχετε το αυτί σας για τις επόμενες 5-6 ημέρες. Επίσης αν κάνετε υποβρύχιο ψάρεμα ή βουτάτε σε βαθιά νερά, τότε στο τέλος της ημέρας μπορείτε να βάζετε λίγες σταγόνες άσπρο οινόπνευμα, αν βεβαίως τα αυτιά σας δεν έχουν κάποιο πρόβλημα από αυτά που προαναφέραμε.

Το κυριότερο: Αν έχουμε φαγούρα στα αυτιά και απαγορεύεται να τα ξύνουμε με διάφορα αιχμηρά αντικείμενα (κλειδιά, τσιμπιδάκια κ.λπ.).

Επίσης αποφεύγετε τον καθαρισμό με μπατονέτες, γιατί μπορεί να δημιουργηθούν δύο προβλήματα: να σπρώξουμε το κερί προς τα μέσα κι έτσι να αποφράξουμε τον πόρο ή να τραυματίσουμε τον πόρο κι έτσι να ευνοηθεί η πιθανότητα φλεγμονής.

πηγη