Η γυμναστική προλαμβάνει την εκδήλωση του εγκεφαλικού!

Η γυμναστική προλαμβάνει την εκδήλωση του εγκεφαλικού!
Είναι μια ακόμα έρευνα που δείχνει πόσο σημαντικό είναι να βάλουμε την άσκηση στη ζωή μας. Αμερικανοί ερευνητές βρήκαν πως οι άνθρωποι που αθλούνται στη μέση ηλικία, διατρέχουν και μικρότερο κίνδυνο να πάθουν εγκεφαλικό στην τρίτη ηλικία.

Ερευνητλες από το Νοτιοδυτικό Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Τέξας στις Ηνωμένες Πολιτείες μελέτησαν 19.900 άτομα από 45 έως 50 ετών από τα οποία το 80% ήταν άντρες.
Οι ειδικοί παρακολούθσαν την καρδιοαναπνευστική τους αντοχή που είναι ενδεικτική της γενικότερης σωματικής κατάστασής τους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο ιατρικό περιοδικό Stroke, έδειξαν πως σε όσο πιο καλή σωματική κατάσταση βρίσκεται κανείς στα 45 έως 50 του, χάρη στην τακτική άσκηση, τόσο μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού μετά τα 65 του.

Μάλιστα, ο επικεφαλής της έρευνας, Αμπαρίς Παντέϊ και οι συνεργάτες του προτείνουν να θεωρηθεί η σωματική κατάσταση ένας ανεξάρτητος παράγων κινδύνου για το εγκεφαλικό, όπως η υπέρταση ή ο διαβήτης τύπου 2.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι εμφάνιζαν την καλύτερη αντοχή, είχαν 37% μικρότερο κίνδυνο εγκεφαλικού μετά τα 65 τους, σε σχέση με όσους είχαν την χαμηλότερη αντοχή.

Όπως τόνισε ο Παντέι «όλοι ακούμε ότι η άσκηση κάνει καλό, αλλά παρόλα αυτά πολλοί δεν ασκούνται. Ας ελπίσουμε ότι τα νέα ευρήματά μας, που αφορούν την πρόληψη ενός μοιραίου εγκεφαλικού, θα τους παρακινήσουν να ξεκινήσουν την σωματική άσκηση».

Οι ειδικοί συνήθως συστήνουν τουλάχιστον 150 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης την εβδομάδα ή 75 λεπτά μεγάλης έντασης.
Πηγή: healthview.gr