Επικίνδυνα συμπτώματα σε ένα μωρό…

Επικίνδυνα συμπτώματα σε ένα μωρό…

 
Το να είναι κανείς γονιός μπορεί να είναι καταπληκτικό αλλά επίσης και πολύ δύσκολο ειδικά κάθε φορά που το μωρό αρρωσταίνει. Δεν πρέπει να σας πιάνει πανικός με τον παραμικρό βήχα, αλλά οφείλετε να δώσετε την προσοχή σε κάποια σημάδια που σας παρουσιάζουμε. Σε όλες τις παρακάτω περιπτώσεις θα πρέπει να καλέσετε άμεσα το γιατρό σας
1. Μπλε χείλη (κυάνωση)

Αν τα χείλη του μωρού σας είναι μπλε, ή έχει μπλε γλώσσα, αυτό είναι σημάδι ότι δεν παίρνει αρκετό οξυγόνο. Η κατάσταση αυτή είναι γνωστή ως κυάνωση και σ’ αυτή την περίπτωση θα πρέπει να καλέσετε αμέσως το γιατρό.
2. Γρήγορη αναπνοή

Τα μωρά συνηθίζουν να γρυλίζουν και να αφήνουν βογγητά από καιρού εις καιρόν. Αλλά αν η αναπνοή τους είναι συνεχώς γρήγορη και δείτε ότι χρησιμοποιούν τους θωρακικούς μυς περισσότερο απ’ ό,τι θα έπρεπε ή ότι τα ρουθούνια τους ανοιγοκλείνουν, αυτό μπορεί να είναι σημάδι αναπνευστικής δυσχέρειας. Και σ’ αυτή την περίπτωση θα πρέπει να καλέσετε το γιατρό.
3. Πυρετός πάνω από 38° C (σε νεογνά)

Αν το μωρό σας είναι μικρότερο από τριών μηνών και έχει θερμοκρασία ορθού μεγαλύτερη από 38° C, καλέστε τον παιδίατρο. Ο πυρετός σε ένα μωρό είναι μια συνηθισμένη κατάσταση. Μπορεί να είναι οτιδήποτε, από ένα κρυολόγημα μέχρι μηνιγγίτιδα, όμως στην περίπτωση των νεογνών θα πρέπει να αντιμετωπιστεί πιο σοβαρά. Είναι σημαντικό να παίρνετε την θερμοκρασία του νεογέννητου από το ορθό, γιατί οι άλλοι τρόποι δεν είναι τόσο ακριβείς στα νεογνά. Αν λοιπόν το μωρό έχει πυρετό πάνω από 38° C, καλέστε άμεσα το γιατρό σας.

Το νεογέννητο μπορεί να εισαχθεί στο νοσοκομείο για να υποβληθεί σε μια σειρά εξετάσεων, όπως οσφυονωτιαία παρακέντηση για να αξιολογηθεί τι είναι αυτό που προκάλεσε τον πυρετό και η κατάσταση μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά.
4. Επιδεινούμενος ίκτερος (κιτρίνισμα του δέρματος)

Εάν το νεογέννητο γίνεται ολοένα και πιο κίτρινο μετά τη γέννησή του, τότε μπορεί να έχει επιδείνωση ίκτερου. Δεν είναι βέβαια ο ίκτερος πάντα επικίνδυνος. Κάποιες φορές είναι φυσιολογικός και υποχωρεί από μόνος του. Αν όμως συνεχίσει να αυξάνεται μέρα με τη μέρα, τότε θα πρέπει να αξιολογηθεί από έναν γιατρό.

Η χολερυθρίνη παράγεται από το ήπαρ. Το συκώτι του μωρού είναι σαν καμίνι. Αργεί λίγο να πάρει μπροστά αλλά όταν παίρνει «ανάβει» για τα καλά. Το ήπαρ όμως σε ένα νεογέννητο δεν έχει ακόμα αναπτύξει την απαιτούμενη ταχύτητα και έτσι η χολερυθρίνη μπορεί να συσσωρευτεί στο σώμα και να κάνει το δέρμα κιτρινωπό. Αν τα επίπεδα της χολερυθρίνης ανεβούν στα ύψη, μπορούν να επηρεάσουν τον εγκέφαλο, προκαλώντας σπασμούς και μόνιμη βλάβη. Ο γιατρός θα αξιολογήσει την κατάσταση του μωρού και πιθανότατα θα συστήσει να σιτίζεται συχνότερα, ώστε να «ξεφορτωθεί» την περίσσεια ποσότητα χολερυθρίνης μέσω των κοπράνων του.

Το επόμενο βήμα θα είναι να τοποθετήσετε το μωρό κάτω από υπεριώδη φώτα (φωτοθεραπεία), ώστε να υποχωρήσει η χολερυθρίνη. Διαφορετικά, αν δηλαδή ανεβεί περισσότερο, θα πρέπει να γίνει αφαιμαξομετάγγιση, μια μικρή επέμβαση όπου αφαιρείται βαθμιαία ποσότητα αίματος από το ικτερικό νεογνό και αντικαθίσταται με άλλη ποσότητα αίματος που δεν έχει χολερυθρίνη.
5. Αφυδάτωση

Εάν το μωρό δεν υγραίνει τις πάνες του, τότε θα πρέπει να ανησυχήσετε μήπως έχει αφυδάτωση. Ειδικά αν δεν δείτε υγρή πάνα για διάστημα μεγαλύτερο των έξι ωρών. Το φαινόμενο αυτό μπορεί να παρατηρηθεί αν το μωρό έχει διάρροιες, γι’ αυτό σε κάθε περίπτωση έντονης διάρροιας θα πρέπει να τσεκάρετε ότι δεν έχει αφυδατωθεί. Αλλα συμπτώματα σοβαρής αφυδάτωσης μπορεί να περιλαμβάνουν την ξηροστομία, τα βαθουλωμένα μάτια και τον λήθαργο. Καλέστε τον παιδίατρο σε μια τέτοια περίπτωση για να σας δώσει τις κατάλληλες διατροφικές συμβουλές. Δεν είναι καλό να δώσετε στο μωρό νερό χωρίς τη συμβουλή του γιατρού, επειδή το νερό μπορεί να ρίξει τα επίπεδα νατρίου στο σώμα του και αυτό μπορεί να το οδηγήσει σε επιληπτικές κρίσεις.
6. Εμετός με πράσινη χολή

Τα μωρά κάνουν εμετό. Αρκετό και συχνά. Μπορεί να κάνουν εμετό μετά από έναν δυνατό βήχα, επειδή έφαγαν πολύ ή επειδή έκλαψαν πολύ. Αν όμως κάνουν εμετό που μοιάζει με πράσινη χολή, αυτό είναι σοβαρό και πρέπει να καλέσετε γιατρό. Το ίδιο πρέπει να κάνετε και αν ο εμετός τους μοιάζει με σκούρα κατακάθια του καφέ. Η πράσινη χολή μπορεί να σημαίνει ότι έχουν μπλοκαριστεί τα έντερα κι αυτό χρειάζεται άμεση προσοχή. Ο εμετός που μοιάζει με αλεσμένο καφέ μπορεί να είναι σημάδι εσωτερικής αιμορραγίας. Ο εμετός μετά από έναν τραυματισμό στο κεφάλι θα απαιτήσει επίσης ιατρική αξιολόγηση, αφού μπορεί να αποτελεί σημάδι διάσεισης ή αιμορραγίας στο εσωτερικό του κρανίου. Οι τραυματισμοί στο κεφάλι, με ή χωρίς εμετό, θα πρέπει έτσι κι αλλιώς να αξιολογούνται από γιατρό.