Επαναστατικό τεστ ανιχνεύει τον καρκίνο σε 10 μόλις λεπτά!

Μία νέα και σημαντική ανακάλυψη ήρθε για το χώρο της υγείας από ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή ογκολογίας Ντέιβιντ Γουόνγκ, του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια. Οι επιστήμονες ανακοίνωσαν πως έχουν αναπτύξει ένα τεστ σάλιου, το οποίο μπορεί να ανιχνεύσει τον καρκίνο σε δέκα μόλις λεπτά.

Μάλιστα, το τεστ δύναται να γίνει στο ιατρείο ή ακόμη και στο σπίτι του ασθενή. Δρα εντοπίζοντας το DNA πιθανών όγκων, το οποίο κυκλοφορεί στα σωματικά υγρά του ανθρωπίνου οργανισμού. Η διαδικασία αυτή της άμεσης ανίχνευσης γενετικών μεταλλάξεων σε υγρά ονομάζεται υγρή βιοψία.

Οι επιστήμονες ισχυρίζονται πως αρκεί μία σταγόνα σάλιο και πως το τεστ είναι φθηνό, αφού θα κοστίζει περίπου 20 δολάρια. Επιπλέον, εγγυώνται πως είναι 100% ακριβές και πως είναι εύκολο στη χρήση.

Αναμένεται μέσα στο 2016 να αξιολογηθεί το τεστ σάλιου, σε κλινικές δομές όπου νοσηλεύονται ασθενείς με καρκίνο των πνευμόνων. Η αρμόδια εποπτική Αρχή των ΗΠΑ και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), αναμένεται πως θα εγκρίνουν το τεστ εντός μίας διετίας.