Εξαφανίστε όλες τις φλεγμονές με αυτό το βότανο…

 

Το αρπαγόφυτο είναι ένα αφρικανικό βότανο που παίρνει το όνομά του (Devil’s claw = νύχια διαβόλου) από το γεγονός ότι η ρίζα του έχει σχήμα νυχιού. Είναι ιθαγενές σε ερήμους της νοτιοδυτικής Αφρικής. Χρησιμοποιείται συχνά για τη θεραπεία της αρθρίτιδας και άλλων φλεγμονωδών παθήσεων, όπως αλλεργιών, νεφρίτιδας και ηπατίτιδας, καθώς και για την αντιμετώπιση των πονοκεφάλων. Δίνεται σε Αφρικανές για την ανακούφιση του πόνου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην Ευρώπη, όπου πωλείται σχεδόν αποκλειστικά για την αντιμετώπιση του πόνου και της φλεγμονής του ρευματισμού και της αρθρίτιδας. Οι βοτανολόγοι θεωρούν αυτή τη ρίζα ως έναν από τους χρησιμότερους καθαριστές του αίματος στη βοτανική material medica (φαρμακευτική ύλη).

Φαρμακευτικές ιδιότητες

Το αρπαγόφυτο έχει αντιφλεγμονώδη και αναλγητική δράση και καθαρίζει το αίμα. Το βότανο έχει μελετηθεί από επιστήμονες που αναζητούν μια θεραπεία για μια ποικιλία χρόνιων φλεγμονωδών παθήσεων. Γερμανικές κλινικές μελέτες δείχνουν ότι μειώνει τον πόνο και τη φλεγμονή της αρθρίτιδας. Έχει επίσης φανεί ότι μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης και ουρικού οξέος στον ορό του αίματος. Αυτή είναι η έννοια του «καθαριστή αίματος», που χρησιμοποιούν οι βοτανολόγοι.

Το φυτό οφείλει τη δράση του στα πικρά μονοτερπένια γλυκοσίδια: τις αρπαγοσίδες και τα σχετιζόμενα με αυτές συστατικά. Αυτά τα πικρά συστατικά δεν λειτουργούν όπως άλλα αντιαρθριτικά φάρμακα. Κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς πώς λειτουργούν οι αρπαγοσίδες. Σε μια δοκιμή βρέθηκε ότι το φυτό μειώνει τον πόνο που σχετίζεται με την οστεοαρθρίτιδα το ίδιο αποτελεσματικά με το αργής δράσης αναλγητικό/προστατευτικό των χόνδρων φάρμακο diarcerhein(15). Μια διπλή-τυφλή μελέτη ανέφερε ότι το αρπαγόφυτο (600 ή 1.200 mg την ημέρα) βοηθά στη μείωση της οσφυαλγίας(16).

Το αρπαγόφυτο θεωρείται από τους βοτανολόγους ισχυρό πικρό βότανο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε άτομα με δυσπεψία.

Ως διεγερτικό της πέψης χρησιμοποιείται 1 γραμμάριο την ημέρα σκόνη κονιορτοποιημένου βολβού του φυτού. Για το βάμμα, η συνιστώμενη ποσότητα είναι 1-2 ml τρεις φορές την ημέρα. Για οστεοαρθρίτιδα και ρευματοειδή αρθρίτιδα χρησιμοποιούνται 4,4-10 γραμμάρια σκόνης την ημέρα. Για καλύτερα αποτελέσματα μπορούν να λαμβάνονται τυποποιημένα εκχυλίσματα 1.200-2.500 mg την ημέρα.

Μάριος Δημόπουλος

Διατροφολόγος

ΜέλοςτουAmerican Council of Applied Clinical Nutrition

ΜέλοςτηςAmerican Association of Drugless Practitioners