Ενημερωθείτε από ποια αρρώστια μας προστατεύουν τα μικρόβια!

Ενημερωθείτε από ποια αρρώστια μας προστατεύουν τα μικρόβια!
Μια από τις πιο εντυπωσιακές νέες θεωρίες για την αιτία του άσθματος είναι η «υγιεινιστική υπόθεση», η οποία προτείνει ότι το σχετικά αποστειρωμένο περιβάλλον στις ανεπτυγμένες Δυτικές κοινωνίες και η μειωμένη έκθεση στα πρώτα χρόνια της ζωής έχει συμβάλλει στην πρόσφατη επιδημία του άσθματος. Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε αγροτικές, εξοχικές περιοχές έχουν κοντά σε ζώα φαίνεται ότι παθαίνουν άσθμα λιγότερο από άλλα παιδιά.

Σύμφωνα με την υγιεινιστική υπόθεση αυτό οφείλεται στην αυξημένη έκθεση σε συγκεκριμένους ιούς, βακτήρια και παράσιτα. Η υγιεινιστική υπόθεση προτείνει ότι η παιδική έκθεση στα μικρόβια και σε ορισμένες μολύνσεις βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να αναπτυχθεί. Αυτή η έκθεση διδάσκει το σώμα να διαφοροποιεί τα αβλαβή συστατικά από τα βλαβερά συστατικά τα οποία πυροδοτούν το άσθμα. Η έκθεση σε ορισμένα μικρόβια διδάσκει το ανοσοποιητικό σύστημα να μην αντιδρά υπερβολικά.

Οι μολυσματικοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των αναπνευστικών ιών, που συναντιώνται νωρίς στη ζωή, είναι σημαντικοί για την ωρίμανση του ανοσοποιητικού και με αυτό τον τρόπο ασθένειες όπως το άσθμα αποφεύγονται.
Μάριος Δημόπουλος
Διατροφολόγος
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners