Ενημερωθείτε!Τι συμβαίνει στον οργανισμό όταν τρώμε κορεσμένα λίπη…

Ενώ οι ειδικοί στα θέματα της υγείας μας λένε να αποφεύγουμε τα κορεσμένα λίπη και τις τροφές που είναι πλούσιες σε χοληστερίνη, μας παροτρύνουν να καταναλώνουμε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, διότι υποτίθεται ότι μας προστατεύουν από την καρδιοπάθεια. Αλλά η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. Τα πολυακόρεστα έλαια οξειδώνονται εύκολα και περιέ¬χουν μεγάλες ποσότητες ωμέγα-6 λιπαρών οξέων και έτσι βλάπτουν την υγεία μας.
Αν η οξείδωση συμβαίνει χωρίς έλεγχο, όπως μπορεί να συμβαίνει, αν εκτιθέμεθα σε ελεύθερες ρίζες, μόρια άλλα από τη ζάχαρη μπορεί να οξειδωθούν. Ανάμεσα σε αυτά είναι και τα ασταθή πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, διότι η σταθερότητά τους καταστρέφεται και οξειδώνονται.
Αν πάρα πολλά πολυακόρεστα λιπαρά οξέα είναι παρόντα ή πάρα πολλές ελεύθερες ρίζες είναι διαθέσιμες ή το ποσό των αντιοξειδωτικών είναι ανεπαρκές, τότε τα αντιοξειδωτικά μπορεί να αποτύχουν να προστατέψουν το σώμα.
Κανείς δεν γνωρίζει το όριο ανάμεσα στα αβλαβή και βλαβερά ποσά των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων στη διατροφή. Οι οπαδοί της θεωρίας της χοληστερίνης τώρα συνιστούν όχι περισσότερα από 10% των θερμίδων μας από τα πολυακόρεστα λίπη. Υπάρχουν πολλές μελέτες που δείχνουν ότι η υπερβολική κατανάλωση πολυακόρεστων λιπών είναι βλαβερή.