Εμμηνόπαυση: Μέχρι πόσα χρόνια μπορεί να διαρκέσει…

Εμμηνόπαυση: Μέχρι πόσα χρόνια μπορεί να διαρκέσει…

 

 

Η εμμηνόπαυση είναι μια δύσκολη περίοδος για μια γυναίκα. Οι ορμονικές αλλαγές και και οι αλλαγές στο σώμα της μπορεί να της προκαλέσουν πολλά προβλήματα, τόσο ψυχολογικά όσο και σωματικά. Τώρα, νέα έρευνα δείχνει πως η εμμηνόπαυση μπορεί να διαρκέσει 14 ολόκληρα χρόνια.

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Internal Medicine έδειξε πως η εμμηνοπαυσιακή περίοδος κυμαίνεται από 3,5 έως 14 χρόνια, με μέση διάρκεια να είναι τα 7,4 χρόνια.
Οι ειδικοί ανέφεραν πως η εμμηνόπαυση ξεκινά 12 μήνες έπειτα από την τελευταία έμμηνο ρύση. Όμως, σχεδόν επτά στις δέκα γυναίκες αρχίζουν να έχουν συμπτώματα πριν αρχίσει η διαταραχή του έμμηνου κύκλου.
Η ακριβή της διάρκεια δεν είναι και τόσο εύκολο να υπολογιστεί, καθώς παρουσιάζει διακυμάνσεις από γυναίκα σε γυναίκα.

Όπως παρατήρησαν οι ερευνητές, οι χρονικές αυτές διακυμάνσεις είναι μεγάλες και κάποιες γυναίκες έχουν τελειώσει στα 3,5 χρόνια ενώ, κάποιες άλλες φτάνουν να ταλαιπωρούνται μέχρι και 14 χρόνια.
Λένε ωστόσο πως η διάρκεια αυτή σταματά να ισχύει όταν υπάρξει ιατρικώς προκαλούμενη εμμηνόπαυση όπως για παράδειγμα με χειρουργική αφαίρεση των ωοθηκών, χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία που καταστρέφουν τις ωοθήκες ή χρήση ορισμένων φαρμάκων), η οποία είναι απότομη και οριστική.

Ο μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος Δρ. Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος, MD, MSc, ειδικός στην Yποβοηθούμενη Aναπαραγωγή τονίζει πως η φυσική εμμηνόπαυση ξεκινά στα 50 έτη της γυναίκας, αλλά αυτό δεν είναι σταθερό για όλες τις γυναίκες καθώς, μπορεί να αρχίσει σε οποιαδήποτε ηλικία μεταξύ 35 και 60 ετών.
Τα βασικά σημεία στα οποία πρέπει κάθε γυναίκα να εστιάσει είναι όπως τόνισε ο κ. Βασιλόπουλος, τα συμπτώματα τα οποία ποικίλλουν από γυναίκα σε γυναίκα, οι ισχυροί πονοκέφαλοι, ειδικά για όσες είχαν και πριν την εμμηνόπαυση, διότι όπως έχει αποδειχθεί οι πονοκέφαλοι αυτοί επηρεάζονται αρνητικά από τις ορμόνες που μεταβάλλονται.

ΠΗΓΗ: