Ελληνικός: Ο ευεργετικός καφές!

Ελληνικός: Ο ευεργετικός καφές!

 

Η τακτική κατανάλωση καφέ (ιδίως ελληνικού) μειώνει τη φλεγμονή και τον κίνδυνο για διαβήτη και καρκίνο. Μια νέα μελέτη από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών έδειξε ότι η συχνή κατανάλωση καφέ είναι ευεργετική για τον οργανισμό. Αφού μελέτησαν τις συνήθειες κατανάλωσης καφέ περισσοτέρων από 1.300 ατόμων, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτοί που καταναλώνουν συχνά καφέ έχουν 54% λιγότερες πιθανότητες να πάσχουν από διαβήτη και φλεγμονώδεις καταστάσεις. Δημοσιευθείσα στο European Journal of Clinical Nutrition, η 10 ετών διαρκείας μελέτη επαινεί τη συνήθη κατανάλωση καφέ (περισσότερα από 1,5 φλιτζάνια την ημέρα).

 
Η μελέτη ξεκίνησε το 2001 και το 2002, όταν 1.300 άνδρες και γυναίκες ηλικίας τουλάχιστον 18 ετών ρωτήθηκαν σχετικά με τη διατροφή τους και την κατανάλωση καφέ. Αυτοί που έπιναν λιγότερο από 1,5 φλιτζάνια καφέ την ημέρα θεωρήθηκαν ως περιστασιακοί καταναλωτές καφέ. Αυτή η μελέτη περιελάμβανε 816 συμμετέχοντες. Υπήρχαν 385 συχνοί καταναλωτές και συνολικά 239 που απείχαν από τον καφέ εντελώς. Διεξήχθησαν σε όλους τους συμμετέχοντες εξετάσεις αίματος που μετρούσαν τους πρωτεϊνικούς δείκτες φλεγμονής και τα αντιοξειδωτικά επίπεδα.
Το 2012, το 13% των ανδρών και το 12% των γυναικών στη μελέτη ανέπτυξαν διαβήτη. Συνολικά, 191 άτομα ανέπτυξαν τα μεταβολικά συμπτώματα του διαβήτη. Όταν οι ερευνητές εξέτασαν τις συνήθειες κατανάλωσης καφέ, βρήκαν ότι oι συνήθεις πότες είχαν 54% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη σε σύγκριση με τα άτομα που δεν κατανάλωναν καφέ.

Οι ερευνητές πήγαν ένα βήμα παραπέρα και απέκλεισαν άλλες μεταβλητές, όπως η γενετική ιστορία της οικογένειας, η υψηλή αρτηριακή πίεση και το κάπνισμα. Όταν το έκαναν, πήραν τα ίδια αποτελέσματα. Τα άτομα που κατανάλωναν συχνά καφέ είχαν 54% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη σε σχέση με όσους απείχαν από τον καφέ πάνω από μια δεκαετία.

Η μελέτη ήταν κάτι περισσότερο από μια γενική συσχέτιση. Όταν οι ερευνητές εξέτασαν τον αμυλοειδή δείκτη φλεγμονής στις εξετάσεις αίματος των συμμετεχόντων, διαπίστωσαν ότι η αυξημένη κατανάλωση καφέ μείωσε τα επίπεδα του αμυλοειδούς στον ορό. Ο καφές χαμήλωσε τη φλεγμονή στο σώμα τους, μειώνοντας τα μεταβολικά σήματα που σχετίζονται με τον διαβήτη.

Ο επικεφαλής της μελέτης Δημοσθένης Παναγιωτάκος σχολίασε τα εξής: «Το οξειδωτικό στρες έχει αποδειχθεί ότι επιταχύνει την δυσλειτουργία των παγκρεατικών β-κυττάρων και η πρόσληψη αντιοξειδωτικών έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο για διαβήτη, έτσι τα αντιοξειδωτικά συστατικά του καφέ μπορεί να είναι ευεργετικά, αλλά χρειάζεται ακόμα περισσότερη έρευνα προς αυτή την κατεύθυνση»

Μια νέα μετα-ανάλυση, που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Clinical Nutrition, έχει δείξει ότι μπορεί να υπάρχει σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και μειωμένου κινδύνου καρκίνου του προστάτη.

Οι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του καφέ είναι σημαντικές, αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό. Το πώς παρασκευάζεται ο καφές μπορεί να είναι πιο σημαντικό για τον καθορισμό του κινδύνου διαβήτη. Ο καφές που είναι γεμάτος ζάχαρη μπορεί να μετατρέψει κάτι που είναι καλό για το σώμα σε κάτι που ενθαρρύνει τον διαβήτη, την αύξηση του σωματικού βάρους και την οξέωση. Διάφοροι καφέδες που πωλούνται σε γνωστές αλυσίδες καφετεριών περιέχουν έως και 400% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης ζάχαρης.

Τα άτομα που πάσχουν από αϋπνία, νευρικότητα, υπερένταση και άγχος και γενικά όσοι είναι ευαίσθητοι στην καφεΐνη, θα πρέπει να αποφεύγουν τον καφέ.

Μάριος Δημόπουλος
Διατροφολόγος
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners
Από το βιβλίο “ΝΙΚΗΣΤΕ ΤΙΣ ΦΛΕΓΜΟΝΕΣ”
Εκδόσεις Κάδμος