Δυσκοιλιότητα: 5 αιτίες που δεν γνωρίζατε!

Η χαμηλή πρόσληψη φυτικών ινών είναι η συνηθέστερη αιτία της δυσκοιλιότητας. Η αφυδάτωση του οργανισμού, η αποχή από τη σωματική άσκηση, το στρες και τα σύνδρομα που πλήττουν το γαστρεντερικό μπορεί επίσης να κρύβονται πίσω από την εμφάνιση της συγκεκριμένης ενόχλησης.
Υπάρχουν όμως και μερικές ακόμη πιθανές αιτίες που πρέπει να προσέχετε.
1. Αραιές επισκέψεις στην τουαλέτα
Η ανάγκη να επισκεφθείτε την τουαλέτα μπορεί να προκύψει τις πιο ακατάλληλες στιγμές, οπότε μοιάζει λογικό να αναβάλλετε την ολοκλήρωση της απαραίτητης βιολογικής σας ανάγκης. Ωστόσο, όσο περισσότερο «αντιστέκεστε» τόσο περισσότερο απομακρύνεται η υγρασία από το τελικό τμήμα του εντέρου, με αποτέλεσμα τα κόπρανα να γίνονται πιο ξηρά και να είναι δυσκολότερο να απομακρυνθούν.

2. Υπερφόρτιση ασβεστίου
Η αυξημένη πρόσληψη ασβεστίου μπορεί να επιβραδύνει την κινητικότητα του γαστρεντερικού. Έτσι, τα υπολείμματα που πρέπει να απορριφθούν παραμένουν στο σύστημα για περισσότερο χρόνο απ” όσο χρειάζεται και γίνονται πιο ξηρά και σκληρά.

3. Υπερφόρτιση σιδήρου
Όπως και στην περίπτωση του ασβεστίου, η αυξημένη πρόσληψη σιδήρου μπορεί να επιδεινώσει τη δυσκοιλιότητα.

4. Δυσλειτουργία των μυών του πυελικού εδάφους

Για να ολοκληρωθεί με ευκολία η απομάκρυνση των κοπράνων, πρέπει να συστέλλονται οι μύες της κοιλιακής χώρας ενώ οι μύες του πυελικού εδάφους (στη λεκάνη) να παραμένουν χαλαροί. Στα άτομα με δυσενέργεια του πυελικού εδάφους, οι δύο αυτές λειτουργίες δεν πραγματοποιούνται συντονισμένα, με αποτέλεσμα να μην χαλαρώνει επαρκώς ο σφιγκτήρας του πρωκτού.

5. Διαβήτης
Περίπου ένα στα τρία άτομα με διαβήτη αντιμετωπίζει πρόβλημα δυσκοιλιότητας. Με την πάροδο του χρόνου, τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στα νεύρα. Εάν οι βλάβες εντοπίζονται στα νεύρα του γαστρεντερικού, επιβραδύνεται σημαντικά η συνήθης λειτουργία του.