Δουλεύετε σε γραφείο; Δείτε από τι κινδυνεύετε….

Δουλεύετε σε γραφείο; Δείτε από τι κινδυνεύετε….
Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί οι εργαζόμενοι γραφείου πρέπει να αλλάξουν ριζικά τις συνήθειές τους και να μένουν όρθιοι τουλάχιστον δύο ώρες στη διάρκεια της δουλειάς τους για να περιορισθούν οι επιπτώσεις στην υγεία από το πολύ καθισιό.
Όπως δημοσιεύτηκε στο βρετανικό περιοδικό αθλητιατρικής «British Journal of Sports Medicine» από επιστήμονες με επικεφαλής τον καθηγητή Τζον Μπάκλεϊ του Ινστιτούτου Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Τσέστερ, ανέφεραν ότι οι δύο ώρες ορθοστασίας θα μπορούσαν να φθάσουν ακόμη και τις τέσσερις, αν ληφθούν οι κατάλληλες πρωτοβουλίες εκ μέρους των εργαζομένων και των εργοδοτών.

Οι Βρετανοί ειδικοί υπολογίζουν ότι περίπου το 75% του χρόνου εργασίας σε μια δουλειά γραφείου είναι καθιστικός και, από αυτόν τον χρόνο, πάνω από το 50% αφορά στη διάρκεια που ο εργαζόμενος παραμένει καθισμένος συνεχώς στην καρέκλα του, χωρίς να σηκώνεται καθόλου.
Οι επιστήμονες προτείνουν τρία κυρίως πράγματα για να μειωθεί ο χρόνος του καθισιού:
Ο εργαζόμενος πρέπει να κάνει όσο γίνεται πιο συχνά διαλείμματα και να σηκώνεται για να περπατήσει (από την πλευρά του, ο εργοδότης πρέπει να μην βλέπει καχύποπτα κάτι τέτοιο ως…λούφα).

Η δουλεία να περιλαμβάνει περιόδους εργασίας στο (π.χ. να συνεννοείται κανείς δια ζώσης με τους συναδέλφους του στο γραφείο, αντί να επικοινωνεί με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ή ορισμένες συσκέψεις να γίνονται στο όρθιο).
Να γίνουν συνήθεια στους χώρους εργασίας τα γραφεία που έχουν σχεδιαστεί με ειδική εργονομία, προκειμένου να ενθαρρύνουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν όρθιοι ή μισο-όρθιοι.
Μπορεί να οδηγήσει σε μυοσκελετικούς πόνους και κόπωση το καθισιό, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες ενώ και η παρατεταμένη στατική ορθοστασία (χωρίς να κινείται ο εργαζόμενος) μπορεί να αποβεί το ίδιο επικίνδυνη.

Να μην τρώει ανθυγιεινά στη δουλειά του, να μην πίνει αλκοόλ μετά από αυτήν και να αποφεύγει το στρες όσο μπορεί, συστήνουν οι ειδικοί στον εργαζόμενο.
Επιπλέον οι εργοδότες καλούνται να ενθαρρύνουν ενεργά τους εργαζόμενους να μειώσουν τον χρόνο καθιστικής εργασίας, επενδύοντας χρόνο και χρήμα, ώστε το εργασιακό περιβάλλον να γίνει πιο κινητικό και λιγότερο στατικό.

Ασφαλώς δεν θα είναι εύκολο να αλλάξει μια «κουλτούρα» γραφείου, η οποία εδώ και πολλά χρόνια έχει εδραιωθεί γύρω από την καθιστική εργασία, αναφέρουν οι ερευνητές. Όπως αναγνώρισαν, για πολλούς εργαζόμενους (και εργοδότες) η ελάχιστη ορθοστασία των δύο ωρών θα φανεί πολύ μεγάλη. Αλλά, με κάποιο τρόπο, όπως είπαν, μια προσπάθεια πρέπει να γίνει, στην αρχή έστω για λίγα λεπτά και σταδιακά ο χρόνος όρθιας εργασίας να αυξάνεται.