Διατροφικές στρατηγικές για νεανική εμφάνιση του δέρματος…

Διατροφικές στρατηγικές για νεανική εμφάνιση του δέρματος…

 

Καθώς το δέρμα είναι ένα όργανο που φαίνεται, ο πρωταρχικός στόχος της βιομηχανίας της ομορφιάς είναι να βελτιώσει την εμφάνισή του με εξελιγμένες τοπικές θεραπείες και παρεμβάσεις. Ωστόσο, αυτό που συχνά παραβλέπεται είναι η ανάγκη της υποστήριξης της υγείας και της ομορφιάς του δέρματος από μέσα, μέσω σωστής διατροφής.
Εκτός από τον καλά τεκμηριωμένο ρόλο μιας υγιεινής δίαιτας με πλήρεις φυτικές τροφές για τη διατήρηση της νεανικής ζωντάνιας του δέρματος, η σύγχρονη επιστήμη της διατροφής έχει διαλευκάνει τη σχέση μεταξύ ειδικών θρεπτικών συστατικών και της βέλτιστης υγείας του δέρματος. Δυστυχώς, η τυπική δυτική διατροφή υπολείπεται σημαντικά από το να παρέχει τη διατροφική σύνθεση που απαιτείται για να κρατηθεί το δέρμα υγιές και ζωντανό.
Αντιοξειδωτικά συστατικά
Εδώ και αρκετό καιρό, οι ειδικοί της διατροφής έχουν συστήσει να επιλέγουμε φρέσκες ανεπεξέργαστες τροφές που είναι πλούσιες σε μικροθρεπτικά και αντιοξειδωτικά συστατικά αντί να καταναλώνουμε επεξεργασμένες τροφές του εμπορίου που έχουν αμελητέες ποσότητες σε μικροθρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία) αλλά είναι πλούσιες σε θερμίδες, σε λιπαρά και σε υδατάνθρακες. Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι κατεχίνες από πράσινο τσάι, οι ανθοκυανίνες από τα σκούρα μούρα και το κόκκινο λάχανο, τα βιοφλαβονοειδή από τα εσπεριδοειδή, τα καροτενοειδή όπως το λυκοπένιο και η λουτεΐνη από τις ντομάτες και η ρεσβερατρόλη από τη  φλούδα των κόκκινων σταφυλιών ασκούν ισχυρή αντιοξειδωτική προστασία στο δέρμα. Με τη συμπερίληψη αυτών των τύπων των τροφίμων πιο συχνά στη διατροφή, οι αντιοξειδωτικές άμυνες του δέρματος μπορούν να βελτιστοποιηθούν.
Νάτριο και υπέρταση
Η δίαιτα των δυτικών βιομηχανοποιημένων χωρών βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε υπερ-επεξεργασμένες, αλμυρές τροφές και μερικές μελέτες δείχνουν ότι η υψηλή πρόσληψη νατρίου αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με οριακή και κανονική υπέρταση έχουν σημαντικά χαμηλότερες πυκνότητες τριχοειδών του δέρματος από ότι τα μη-υπερτασικά άτομα. Μια πρόσφατη μελέτη απόδειξε ότι με τη μείωση της πρόσληψης νατρίου σε υπερτασικά άτομα, ακόμη και με τη μέτρια μείωση, μπορεί να βελτιωθεί η μικροκυκλοφορία και οι πυκνότητες των τριχοειδών στο δέρμα.
Περιορισμός θερμίδων
Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο περιορισμός θερμίδων προάγει τη μακροζωία μέσω της βελτίωσης της σύνθεσης του σώματος και τη βελτιστοποίηση της μεταβολικής λειτουργίας. Ο περιορισμός των θερμίδων μπορεί να προωθήσει την υγιεινή γήρανση του δέρματος λόγω της βελτιωμένης ανανέωσης των κυττάρων και των μηχανισμών επισκευής τους.
Μεσογειακή διατροφή και ελαιόλαδο
Είναι γνωστές και καθολικά αποδεκτές οι ευεργετικές δράσεις της μεσογειακής διατροφής στην ανθρώπινη υγεία. Οι μοναδικές ευεργετικές ιδιότητες αυτής της διατροφής αφορούν επίσης και στο δέρμα. Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να ασκήσει αντιφλεγμονώδη δράση εν μέρει λόγω της έμφασης που δίνει στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, το οποίο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ενώσεις που ρυθμίζουν το οξειδωτικό στρες και καταστέλλουν τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις. Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ένωση του ελαιόλαδου είναι η ολεοκανθάλη (oleocanthal). Αυτή η ένωση έχει πρόσφατα αποδειχθεί ότι έχει αντι-φλεγμονώδεις δράσεις παρόμοιες με το αντιφλεγμονώδες φάρμακο ιβουπροφαίνη (ibuprofen). Σε μια νοσοκομειακή μελέτη στην Ιταλία, οι ερευνητές συγκέντρωσαν και σύγκριναν το ιατρικό ιστορικό και τον τρόπο ζωής, καθώς και την έκθεση στον ήλιο και τις διατροφικές συνήθειες 300 ατόμων ελέγχου σε σύγκριση με 300 ασθενείς με μελάνωμα. Κατά την ανάλυση όλων των δεδομένων, τα οστρακοειδή, τα πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ψάρια, η τακτική κατανάλωση τσαγιού και η μεγαλύτερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών συνδέθηκαν με τη βελτίωση της υγείας του δέρματος.

 

Μάριος Δημόπουλος
Διατροφολόγος
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners

Από το βιβλίο “ΜΕΙΝΕΤΕ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΝΕΟΙ ΧΩΡΙΣ ΠΟΝΟΥΣ”
Εκδόσεις Κάδμος