Διατροφικά συμπληρώματα που μειώνουν τη φλεγμονή στον διαβήτη!

Διατροφικά συμπληρώματα που μειώνουν τη φλεγμονή στον διαβήτη!

 
Πολλά διατροφικά συμπληρώματα μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή στον διαβήτη, αλλά το πιο σημαντικό είναι η αλλαγή της διατροφής. Το κύριο μέλημά σας είναι να μειώσετε τα επίπεδα της γλυκόζης και να βελτιώσετε τη λειτουργία της ινσουλίνης, κάτι που θα μειώσει τη φλεγμονή.

Τα κύρια συμπληρώματα για τη βελτίωση της ανοχής στη γλυκόζη και της λειτουργίας της ινσουλίνης είναι το άλφα λιποϊκό οξύ, το χρώμιο (chromium picolinate), η βιταμίνη Ε, η βιταμίνη C και η σιλυμαρίνη (ένα αντιοξειδωτικό εκχύλισμα του γαϊδουράγκαθου). Αν λαμβάνετε κάποιο φάρμακο για τον έλεγχο της γλυκόζης, να ξέρετε ότι η δοσολογία των φαρμάκων σας μπορεί να χρειαστεί να μειωθεί.
Το άλφα λιποϊκό οξύ, ένα φυσικό συστατικό που παράγεται από το σώμα και βρίσκεται σε μικρές ποσότητες στο μοσχάρι και στο σπανάκι, χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της διαβητικής νευροπάθειας. Σε καθημερινές δόσεις των 600 mg μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία της ινσουλίνης και να χαμηλώσει τα επίπεδα της γλυκόζης στους διαβητικούς. Είναι επίσης ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό.
Η έλλειψη χρωμίου συντελεί σε συμπτώματα που μοιάζουν με διαβήτη. Δεν αποτελεί λοιπόν έκπληξη ότι τα συμπληρώματα chromium picolinate, μια συχνή μορφή χρωμίου, έχει φανεί ότι βελτιώνουν τη λειτουργία της ινσουλίνης και μειώνουν τα επίπεδα της γλυκόζης. Μερικές φορές οι επιδράσεις μπορεί να είναι σημαντικές μετά από πολλούς μήνες. Σε μια αμερικανική/κινεζική μελέτη, αναφέρθηκε ότι οι ασθενείς είχαν θεαματική βελτίωση μετά από τη λήψη 1.000 mcg chromium picolinate καθημερινά για μερικούς μήνες. Ο συνδυασμός chromium picolinate και βιοτίνης, μιας βιταμίνης του συμπλέγματος Β, έχει φανεί ότι ενισχύει περαιτέρω τον έλεγχο της γλυκόζης.
Οι βιταμίνες Ε και C βελτιώνουν την ανοχή στη γλυκόζη και έχουν το πρόσθετο όφελος ότι μειώνουν τα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP) και της ιντερλευκίνης-6. Η επίδραση αυτών των βιταμινών στη μείωση των επιπλοκών του διαβήτη μπορεί να είναι σημαντικότερη από την ιδιότητά τους να μειώνουν τη γλυκόζη.
Η σιλυμαρίνη, το αντιοξειδωτικό εκχύλισμα του γαϊδουράγκαθου (milk thistle), έχει σημαντικές επιδράσεις στη μείωση της γλυκόζης στους διαβητικούς. Διάφορες μελέτες έχουν βρει σημαντικές βελτιώσεις στα επίπεδα σακχάρου του αίματος και σε πολλά άλλα συμπτώματα του διαβήτη, όταν οι ασθενείς πήραν συμπληρώματα σιλυμαρίνης για ένα χρόνο. Η σιλυμαρίνη έχει καλά αποτελέσματα στην αποκατάσταση της λειτουργίας του ήπατος και στον έλεγχο της γλυκόζης του αίματος στους διαβητικούς με κίρρωση του ήπατος

Μάριος Δημόπουλος
Διατροφολόγος
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners

Από το βιβλίο “ΝΙΚΗΣΤΕ ΤΙΣ ΦΛΕΓΜΟΝΕΣ”
Εκδόσεις ΚΑΔΜΟΣ