Διατροφικά συμπληρώματα που βοηθούν στους τραυματισμούς!

Διατροφικά συμπληρώματα που βοηθούν στους τραυματισμούς!

 
Ο Soren Mavrogenis, ένας φυσιοθεραπευτής στην Κοπεγχάγη, και οιφυσιοθεραπευτές της ολυμπιακής ομάδας της Δανίας χρησιμοποιούν έναν συνδασμό λιπαρών οξέων και αντιοξειδωτικών για να θεραπεύσουν τραυματισμούς ολυμπιονικών και άλλων κορυφαίων αθλητών. Τα λιπαρά οξέα περιλαμβάνουν ωμέγα-3 από ιχθυέλαια (706 mg καθημερινά), GLA (γάμμα λινολενικό οξύ) (670 mg καθημερινά) και μέτριες ποσότητες αντιοξειδωτικών.

 

Σε μια από τις πολλές ελεγχόμενες μελέτες, ο Soren και οι Δανοί γιατροί θεράπευσαν 40 αθλητές, άνδρες και γυναίκες ηλικίας 18 ως 60 ετών, με ένα συμπλήρωμα λιπαρών οξέων και αντιοξειδωτικών ή με placebo (εικονικό φάρμακο) για ένα μήνα. Όλοι οι συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν υποφέρει από τραυματισμούς σε αθλητικές δραστηριότητες, βιώνοντας χρόνια φλεγμονή για τουλάχιστον τρεις μήνες πριν την έναρξη της μελέτης. Παράλληλα με τα συμπληρώματα ή το placebo, οι συμμετέχοντες υποβάλλονταν επίσης σε φυσικοθεραπεία. Σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες που λάμβαναν τα συμπληρώματα και τη φυσικοθεραπεία είχαν σημαντικές μειώσεις στη φλεγμονή και στον πόνο.

 

Η άσκηση είναι καλά τεκμηριωμένο ότι αυξάνει τα επίπεδα των ελευθέρων ριζών, που μπορούν να βλάψουν το DNA. Κλινικές δοκιμές έχουν βρει ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης Ε μπορούν να μειώσουν ή να αποτρέψουν τέτοιες βλάβες του DNA. Η βιταμίνη C καταπολεμά επίσης τις ελεύθερες ρίζες και είναι απαραίτητη για τον σχηματισμό νέου κολλαγόνου και χόνδρου κατά τη διάρκεια της θεραπευτικής διαδικασίας.

 

Η πυκνογενόλη, ένα σύμπλεγμα φυσικών αντιοξειδωτικών που λαμβάνεται από τον φλοιό των γαλλικών θαλάσσιων πεύκων, έχει εντυπωσιακές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αυξάνει επίσης τη σύνθεση του κολλαγόνου και της ελαστίνης στο σώμα. Ο χειροπράκτης Anthony Martin στο Μόντρεαλ έχει κουράρει πολλούς Καναδούς επαγγελματίες αθλητές. Σε μια περίπτωση, ένας παίκτης του χόκεϋ που είχε τραυματίσει το γόνατό του δέχθηκε τη συμβουλή του γιατρού της ομάδας ότι πρέπει να χειρουργηθεί και να είναι εκτός αθλητισμού για οκτώ εβδομάδες.

 

Ο Anthony Martin πρότεινε στον παίκτη να παίρνει 400 mg πυκνογενόλης καθημερινά. Το γόνατό του σταμάτησε να πρήζεται και μετά από μια εβδομάδα δεν χρειαζόταν πια πατερίτσες. Κατάφερε να αποφύγει την εγχείρηση και έπαιξε πάλι χόκεϋ μετά από μόλις τρεις εβδομάδες.

 

Διάφορα άλλα συστατικά μπορεί να είναι χρήσιμα στη θεραπεία των τραυματισμών. Το MSM (methylsulfonylmethane), 1.000 ως 2.000 mg καθημερινά, έχει βρεθεί ότι είναι πολύ αποτελεσματικό στη μείωση των μυϊκών και αρθρικών πόνων. Το SAMe (S-ade¬nosyl-L-methionine) διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου. Και τα δύο συστατικά δρουν ως ένα βαθμό διότι χαρίζουν θείο σε βασικές βιοχημικές διαδικασίες. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β έχουν αναλγητική επίδραση και χρειάζονται για την παραγωγή νέων υγιών κυττάρων.

 

Μάριος Δημόπουλος
Διατροφολόγος
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners

Από το βιβλίο ” ΝΙΚΗΣΤΕ ΤΙΣ ΦΛΕΓΜΟΝΕΣ”
Εκδόσεις Κάδμος