Δεν έχετε όσφρηση; Δείτε από τι κινδυνεύετε…

Δεν έχετε όσφρηση; Δείτε από τι κινδυνεύετε…

Προβληματισμένοι είναι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Σικάγο καθώς στο πλαίσιο έρευνας που διεξήγαγαν διαπίστωσαν πως η απώλεια της αίσθησης της οσμής μπορεί να αποτελεί ένα πρόωρο προειδοποιητικό σύμπτωμα πως η ζωή οδεύει προς το τέλος.

Σύμφωνα με μακρά έρευνα σε δείγμα 3.000 ατόμων ηλικίας 57 έως 85 ετών, το 39% όσων είχαν την χειρότερη όσφρηση, είχαν πεθάνει μέσα στα επόμενα πέντε έτη. Στους συμμετέχοντες στην έρευνα είχε ζητηθεί, όπως αναφέρει ο Independent, να αναγνωρίσουν τη μυρωδιά της μέντας, του ψαριού, το πορτοκαλιού, του τριαντάφυλλου και του δέρματος.

Φυσικά η απώλεια της όσφρησης μπορεί σε κάθε περίπτωση να συνδέεται και με συγκεκριμένα προβλήματα υγείας που δεν οδηγούν στο θάνατο και φυσικά η όσφρηση είναι η πρώτη αίσθηση που «χάνουμε» όταν πάσχουμε από σοβαρό κρυολόγημα.

Όπως εξήγησε πάντως ο επικεφαλής ερευνητής, καθηγητής, Jayant Pinto η απώλεια της όσφρησης «είναι ένας προάγγελος, ένα “σύστημα” έγκαιρης προειδοποίησης που δείχνει πως μπορεί υπάρχει κάποια βλάβη…Τα ευρήματά μπορεί να προσφέρουν χρήσιμα κλινικά τεστ, έναν γρήγορο, μη δαπανηρό τρόπο για τον εντοπισμό ασθενών που βρίσκονται περισσότερο σε κίνδυνο».

 
ΠΗΓΗ: pronews.gr