Δείτε πόσο γρήγορα χαλάει το δέρμα σας αν δεν κοιμάστε τη σωστή ποσότητα ύπνου! (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ)

Οι ειδικοί συνιστούν να κοιμόμαστε επτά με οκτώ ώρες την ημέρα ώστε να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε επαρκώς στις απαιτήσεις της καθημερινότητας αλλά και να διατηρήσουμε την εμφάνισή μας όσο το δυνατόν πιο νεανική.
Συχνά όμως δεν καταφέρνουμε να απολαύσουμε όσο ύπνο θέλουμε, καθώς οι υποχρεώσεις της σύγχρονης ζωής δεν μας το επιτρέπουν.
Η Σάρα Τσάλμερς αποφάσισε να συμμετάσχει σε ένα πρωτότυπο πείραμα για τον ύπνο και παρουσιάζει την ιστορία της στη Daily Mail. Το πείραμα πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Ύπνου επί της οδού Χάρλεϊ στο Λονδίνο.
Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να στερηθούν πολύτιμο ύπνο ώστε να μελετηθούν οι επιδράσεις της έλλειψης στη μνήμη, τη συγκέντρωση αλλά και την εμφάνισή τους.
Την πρώτη ημέρα του πειράματος οι συμμετέχοντες έπρεπε να κοιμηθούν μόλις 4 ώρες. Μετά από ένα διάλειμμα τριών ημερών, τους ζητήθηκε να κοιμηθούν για 6 μόλις ώρες για 5 συνεχόμενες ημέρες.
Όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία (πριν και μετά), η επίδραση της έλλειψης ύπνου στην όψη της 46χρονης Σάρα είναι εμφανής.

ipnos
Η σχέση μεταξύ ποιοτικού ύπνου και εξωτερικής εμφάνισης έχει μελετηθεί εκτενώς από τους επιστήμονες. Η έλλειψη ύπνου κάνει το δέρμα άτονο, προωθεί το σχηματισμό ρυτίδων και λεπτών γραμμών και συμβάλλει στην εμφάνιση μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια.
Όταν στερούμαστε ύπνο, ο οργανισμός απελευθερώνει μεγάλες ποσότητες κορτιζόλης, μιας ορμόνης που διασπά το κολλαγόνο και την ελαστίνη του δέρματος, συστατικά που κανονικά διατηρούν το δέρμα λείο, απαλό και ελαστικό. Επίσης, αυξάνεται η παραγωγή ελαίων με αποτέλεσμα να φράζουν οι πόροι και παράγονται λιγότερες ποσότητες αυξητικής ορμόνης, η οποία προωθεί την ανανέωση των κυττάρων. Τέλος, το πρόσωπο κοκκινίζει επειδή αυξάνεται η ευαισθησία του δέρματος στα βακτήρια.