Δείτε που βοηθάει η βιταμίνη Ε!

Δείτε που βοηθάει η βιταμίνη Ε!
Δύο μελέτες έχουν δείξει τα οφέλη από τη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Ε στις ρινικές και αναπνευστικές αλλεργίες. Ο γιατρός Andrew Fogarty του πανεπιστημίου του Nottingham στην Αγγλία ανέλυσε τα διατροφικά δεδομένα και τα επίπεδα αίματος ανοσοσφαιρίνης Ε (IgE) 25 ασθενών.

Η IgE είναι ένα αντίσωμα που παράγεται σε υπερβολικές ποσότητες από ανθρώπους με άσθμα, ρινίτιδα και πυρετό εκ χόρτου (ένα είδος αλλεργικής καταρροής). Ο Fogarty ανέφερε στο ιατρικό περιοδικό Lancet ότι η υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης Ε συνδέθηκε με χαμηλότερα επίπεδα IgE. Το εύρημα είναι σύμφωνο με μελέτες σε ζώα που δείχνουν ότι η βιταμίνη Ε μπορεί να μειώσει τα επίπεδα IgE και κατά συνέπεια να μειώσει τα συμπτώματα μερικών αλλεργιών.

Μια από αυτές τις μελέτες που χρησιμοποίησε εργαστηριακά ποντίκια, βρήκε ότι η χορήγηση βιταμίνης Ε μείωσε τα επίπεδα της IgE στο αίμα καθώς και τις κυτοκίνες. Βασισμένοι σε όλες αυτές τις μελέτες, πιθανόν να σκεφτείτε ότι η βιταμίνη Ε μπορεί να καταστείλει το ανοσοποιητικό σύστημα και να αυξήσει τον κίνδυνο για μολύνσεις. Το αντίθετο είναι αληθινό. Η βιταμίνη Ε παίζει ρόλο στο να ρυθμίζει φυσιολογικές ανοσολογικές ανταποκρίσεις.

Η Simin Nikbin Meydani του πανεπιστημίου Tufts έδωσε σε 78 υγιείς ηλικιωμένους διάφορες ποσότητες βιταμίνης Ε ή placebo (εικονικό φάρμακο) για 8 μήνες. Βρήκε ότι οι άνθρωποι που λάμβαναν 200 IU βιταμίνης Ε καθημερινά βελτίωσαν την ανοσοποιητική ανταπόκριση, που μετρήθηκε με μια ιική ή βακτηριακή πρόκληση στο δέρμα, σε ποσοστό 65%.

Τα επίπεδα της προσταγλανδίνης Ε2 μειώθηκαν, κάτι που δείχνει ότι τα υψηλά επίπεδα αυτού του φλεγμονώδους συστατικού αντιτίθενται στη φυσιολογική ανοσολογική ανταπόκριση στη μόλυνση. Αν και η μελέτη δεν ήταν σχεδιασμένη να μετρήσει αν η βιταμίνη Ε μείωσε τον αριθμό των μολύνσεων, η Meydani βρήκε ότι οι ασθενείς που λάμβαναν βιταμίνη Ε ανέφεραν ότι είχαν 30% λιγότερα κρυολογήματα από ό, τι η ομάδα placebo.
Μάριος Δημόπουλος
Διατροφολόγος
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners