Δείτε ποιο βότανο είναι Ο,ΤΙ καλύτερο για το στομάχι!

Ένα ηρεμιστικό βότανο για το νευρικό στομάχι, με διουρητική και αποχρεμπτική δράση. Βοτανικό όνομα: Humulus lupulus Κοινό όνομα: Hops
Παραδοσιακή ιστορία και χρήση: Η πιο δημοφιλής χρήση του λυκίσκου είναι για την παρασκευή της μπύρας. Ο λυκίσκος συμβάλλει στην ξεχωριστή γεύση και άρωμα στη μπύρα, και μάλιστα παρέχει φυσική συντήρηση στο ποτό, όντας έτσι ένα αποτελεσματικό βακτηριοκτόνο. Τα λουλούδια του τρώγονται επίσης στη θέση των σπαραγγιών, ιδιαίτερα στο Βέλγιο, ενώ το έλαιο χρησιμοποιείται σε πολλά αρώματα. Ο λυκίσκος είναι ιθαγενής στην Ευρώπη και στη βόρεια Αμερική, όπου τώρα καλλιεργείται ευρέως. Ο λυκίσκος έχει χρησιμοποιηθεί ως ηρεμιστικό, κατευναστικό και υπνωτικό. Έχει θεωρηθεί ιδιαίτερα χρήσιμο στην ανακούφιση του νευρικού στομάχου και στο να βοηθά στον ύπνο. Διάφορες ιθαγενείς φυλές της βόρειας Αμερικής το χρησιμοποιούσαν κατά της υπεροξύτητας και της δυσπεψίας. Το αφέψημα από λυκίσκο το συνιστούσαν οι βοτανοθεραπευτές ως φάρμακο για την αϋπνία, ειδικά για εκείνους με αϋπνία ως αποτέλεσμα διαταραχής στο στομάχι. Είναι επίσης διουρητικό και ανθελμινθικό (κατά των σκωλήκων). Μια από τις δημοφιλέστερες λαϊκές του χρήσεις είναι ως γέμισμα μαξιλαριών, το οποίο, όταν χρησιμοποιείται στη θέση του καθιερωμένου μαξιλαριού, λέγεται ότι παρέχει ευχάριστο ύπνο. Ένα κατάπλασμα λυκίσκου χρησιμοποιούταν τοπικά για τη θεραπεία ελκών και δερματικών πληγών και για την ανακούφιση μυϊκών σπασμών και νευρικών πόνων.
Σύγχρονες έρευνε: Ο λυκίσκος έχει μια σημαντικά πικρή γεύση λόγω των αντιβιοτικών πικρών οξέων που περιέχει, τη χουμουλόνη και λουπουλόνη. Αυτά τα ερεθιστικά πικρά οξέα, μαζί με τα πτητικά έλαια, διεγείρουν (κυρίως μέσω ερεθισμού) την ουροφόρο οδό και τους πνεύμονες να αποβάλλουν τις τοξίνες. Τα αποτελέσματα είναι διουρητική και αποχρεμπτική επίδραση. Τα έλαια διεγείρουν επίσης την παραγωγή πεπτικών υγρών, βοηθώντας έτσι αποτελεσματικά στην πέψη. Οι ηρεμιστικές και αντισπασμωδικές ιδιότητες του λυκίσκου οφείλονται στα διάφορα φλαβονοειδή που υπάρχουν στα λουλούδια του φυτού. Κάποια βοτανικά παρασκευάσματα για την αϋπνία συνδυάζουν λυκίσκο με άλλα ηρεμιστικά βότανα, όπως η βαλεριάνα.
Δοσολογία: Η δοσολογία είναι 500 mg αποξηραμένου φυτού για την ανησυχία και την αϋπνία. Μπορείτε επίσης να πιείτε τσάι από τα αποξηραμένα φρούτα του. Ρίχνετε ένα φλιτζάνι βραστό νερό πάνω σε 1-2 κουταλάκια του φρούτου. Αφήνετε το μείγμα να μουλιάσει για 15 λεπτά και το πίνετε. Μπορείτε επίσης να καταναλώσετε βάμματα, 1-2 ml δύο με τρεις φορές την ημέρα.
Παρενέργειες-Αλληλεπιδράσεις: Η χρήση του λυκίσκου είναι γενικά ασφαλής και δεν έχουν παρατηρηθεί σημαντικές παρενέργειες.