Γυμναστική για όλες τις ηλικίες!

Γυμναστική για όλες τις ηλικίες!

 
«Νους υγιής εν σώματι υγιεί» είναι η φράση που έμεινε στην ιστορία θέλοντας να δείξει τα ευεργετικά οφέλη της γυμναστικής σε σώμα και πνεύμα. Τα πλεονεκτήματα αυτά όμως δεν είναι προνόμιο μόνο των νέων σε ηλικία ή όσων γυμνάζονται συστηματικά από τα παιδικά τους χρόνια. Ενας υγιής οργανισμός κι ένα καλοσχηματισμένο σώμα είναι ζητούμενο σε οποιαδήποτε ηλικιακή κατηγορία και αν ανήκει κανείς.

 
Σωστή εκγύμναση
Η γυμναστική είναι απαραίτητη από την… κούνια μέχρι το βαθύ γήρας, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί. Για να γίνεται σωστά όμως, θα πρέπει οι αθλούμενοι να λαμβάνουν υπόψη τους τις διεργασίες του οργανισμού τους και τις ανάγκες που έχει η ηλικία τους.
Το είδος της γυμναστικής που επιλέγετε σε κάθε φάση της ζωής, αλλά και η συχνότητα της άσκησης, έχει άμεση σχέση με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα οστά, το μυοσκελετικό και καρδιαγγειακό σας σύστημα.
«Η γυμναστική σε όλες τις ηλικίες είναι απαραίτητη. Ενας άνθρωπος που δεν ασκείται είναι νωθρός και υστερεί σχεδόν σε όλους τους τομείς της ζωής του», εξηγεί ο κ. Στυλιανός Δερμιτζάκης, ειδικός παθολόγος. «Βέβαια οι ασκήσεις γυμναστικής απευθύνονται σε υγιείς οργανισμούς.
Ανθρωποι με σοβαρά προβλήματα υγείας θα πρέπει να τηρήσουν κατά γράμμα τις οδηγίες του γιατρού τους πριν κάνουν οποιαδήποτε μορφή γυμναστικής».
Στη συνέχεια θα γνωρίσετε το κατάλληλο είδος γυμναστικής για κάθε ηλικιακή ομάδα. Πριν όμως ξεκινήσετε θα πρέπει να προετοιμάσετε τον οργανισμό σας κατάλληλα, ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει κατά τη διάρκεια της άσκησης. Πιο συγκεκριμένα:
Αν ξεκινάτε αεροβική άσκηση για πρώτη φορά, σε οποιαδήποτε ηλικία κι αν βρίσκεστε, πρέπει να αρχίσετε με χαμηλή ένταση και σταδιακά να την αυξήσετε.
Το ζέσταμα είναι απαραίτητο και υποχρεωτικό πριν αρχίσετε την κυρίως γυμναστική.
Κάνετε διαλείμματα κατά τη διάρκεια της γυμναστικής, έτσι ώστε να ανακάμπτει ο οργανισμός σας.
Αποφεύγετε να γυμνάζεστε αν είστε άρρωστοι ή κρυωμένοι, διότι μπορεί να επιδεινωθεί η κατάστασή σας.
Πίνετε μικρές ποσότητες νερού κατά τη διάρκεια της γυμναστικής, ώστε να αναπληρώνετε τα υγρά που χάνετε και να μην αφυδατωθείτε.

 
ΒΡΕΦΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ (από 3 – 11 ετών)
Δύο ώρες άθληση ημερησίως
Η γυμναστική σ’ αυτήν την ηλικία είναι εξαιρετικά σημαντική γιατί τώρα διαμορφώνονται τα μέλη του σώματος του παιδιού. Οταν ένα παιδί γυμνάζεται, είτε με τεντώματα στη βρεφική ηλικία είτε με πιο έντονη δραστηριότητα στην παιδική ηλικία, τα όργανά του αναπτύσσονται σωστά και ο οργανισμός θωρακίζεται και είναι υγιής. «Η καλύτερη γυμναστική για τα βρέφη είναι το κολύμπι, καθώς τα μωρά είναι από τη φύση τους εξοικειωμένα με το περιβάλλον του νερού και δεν διατρέχουν κίνδυνο τραυματισμού», εξηγεί ο κ. Στυλιανός Δερμιτζάκης.
«Οι παιδίατροι μάλιστα συστήνουν ασκήσεις τεντώματος οι οποίες γίνονται από τους γονείς πολύ προσεχτικά. Με τον τρόπο αυτό η καρδιά μαθαίνει να αντιμετωπίζει τις αυξημένες ανάγκες αιμάτωσης του σώματος και προσαρμόζεται. Το πρόγραμμα γυμναστικής που ακολουθείται στα σχολεία θεωρείται από τους γιατρούς μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να έρθουν τα μικρά παιδιά σε επαφή με όλα σχεδόν τα αθλήματα, έτσι ώστε να δουν ποιο είδος τους ταιριάζει». Σε γενικές γραμμές τα παιδιά θα πρέπει να επιλέξουν το είδος γυμναστικής το οποίο ταιριάζει στην ψυχοσύνθεσή τους, ώστε όποτε ασχολούνται με αυτό να αισθάνονται ότι εκτονώνονται. Ενα παιδί 6 έως 11 ετών θα πρέπει να κινείται πάνω από 2 ώρες την ημέρα.
Η διαδρομή από το σχολείο στο σπίτι, το παιχνίδι τα διαλείμματα, η άθληση, θα πρέπει να καταλαμβάνουν τουλάχιστον δύο ώρες από το ημερήσιο πρόγραμμα ενός παιδιού.

 
ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΦΗΒΕΙΑΣ (από 12 – 18 ετών)
Ενασχόληση με κάποιο άθλημα
Η ηλικιακή αυτή κατηγορία είναι καθοριστική και θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή, καθώς τώρα συντελούνται οι μεγάλες αλλαγές στο σώμα με κυρίαρχη την έκρηξη των ορμονών, τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες. Για τον λόγο αυτό η άσκηση κρίνεται αναγκαία. «Ενας έφηβος έχει ανάγκη να κινείται τουλάχιστον 4 ώρες ημερησίως. Βέβαια, η ζωή των εφήβων έχει γίνει ιδιαίτερα πιεστική τα τελευταία χρόνια.
Οι γονείς θα πρέπει να φροντίζουν και για τη σωματική υγεία των παιδιών τους, η οποία σ’ αυτή την ηλικία είναι τόσο σημαντική όσο και η μόρφωσή τους», λέει ο κ. Στυλιανός Δερμιτζάκης. Τέσσερις φορές την εβδομάδα ενασχόλησης με κάποιο άθλημα θεωρούνται ικανοποιητικές για την ομαλή σωματική λειτουργία ενός εφήβου.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι κατά την παιδική ηλικία οι διαφορές μεταξύ της μυϊκής και της λιπώδους μάζας είναι αμελητέες. Κατά την εφηβική ηλικία όμως, τα κορίτσια παίρνουν 12 με 16 εκ. σε ύψος και 1ο με 15 κιλά σε βάρος, ενώ τα αγόρια 15 με 20 εκ. και 16 με 22 κιλά αντίστοιχα. Συνεπώς, τα κορίτσια τείνουν να αποκτήσουν λίπος και μυς, ενώ τα αγόρια να αποκτήσουν μυς και να χάσουν λίπος. Η εκγύμναση λοιπόν θα πρέπει να προσαρμόζεται στις ανάγκες του σώματος. Ενας ειδικός γιατρός, ένας γυμναστής ή ένας διατροφολόγος, μπορεί να καθοδηγήσουν σωστά τον έφηβο.

 
ΕΝΗΛΙΚΕΣ (από 20 – 40 ετών)
Ποδηλασία, γιόγκα και πιλάτες
Στην ηλικία αυτή το σώμα βρίσκεται στην καλύτερή του φάση. Ο ρυθμός του μεταβολισμού είναι ιδιαίτερα αυξημένος, με αποτέλεσμα να «καίει» κανείς θερμίδες όχι μόνο κατά την άσκηση, αλλά και όσο ξεκουράζεται. Παράλληλα, η μυϊκή μάζα, αλλά και η πυκνότητα των οστών είναι στο υψηλότερό τους επίπεδο. Θεωρείται η καταλληλότερη ηλικία για να έρθει κανείς στο ιδανικό σωματικό βάρος. Η αερόβια άσκηση είναι η καλύτερη άσκηση για τη γράμμωση του σώματος και συμβάλλει στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος. Το έντονο περπάτημα, το χαλαρό τρέξιμο, το κολύμπι και η ποδηλασία είναι ιδανικοί τρόποι εκγύμνασης που θα βοηθήσουν στην επίτευξη των προσωπικών στόχων. Επειδή ο οργανισμός είναι σε άρτια κατάσταση, καλό θα είναι να συνδυάσετε την αεροβική γυμναστική με ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης και ευλυγισίας, όπως γιόγκα, στρέτσινγκ και πιλάτες. Ενας ενήλικας, ιδανικά, θα πρέπει να κινείται 2 ώρες ημερησίως έτσι ώστε να «χτίσει» το σώμα του και να διατηρήσει την πυκνότητα των οστών του.

 

ΜΕΣΗΛΙΚΕΣ (από 40 – 60 ετών)
Ηπια αεροβική γυμναστική
Ο οργανισμός από την ηλικία των 40 και μετά αρχίζει να… «τεμπελιάζει» όλο και περισσότερο, με αποτέλεσμα να χάνεται μεγαλύτερη ποσότητα μυϊκής μάζας και τη θέση της να καταλαμβάνει το λίπος. Ο ρυθμός του μεταβολισμού μειώνεται κι έτσι θα πρέπει να δείχνετε μεγαλύτερη προσοχή τόσο στον τρόπο και τη διάρκεια της γυμναστικής σας όσο και στη διατροφή σας. Τα κόκαλα γίνονται λιγότερο συμπαγή καθώς αλλάζει ο ρυθμός που προσλαμβάνει ο οργανισμός το ασβέστιο. Χαρακτηριστικό αυτής της ηλικίας, και κυρίως από τα 50 και μετά, είναι ότι οι περισσότερες γυναίκες αυξάνουν το σωματικό τους βάρος. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το φυσιολογικό όριο της περιφέρειας της μέσης για τις γυναίκες είναι μέχρι 80 εκ. και για τους άνδρες 94 εκ. Ο συνδυασμός αεροβικής άσκησης και μυϊκής ενδυνάμωσης είναι απαραίτητος για να διατηρήσετε το σωματικό σας βάρος, αλλά και να αυξήσετε την πυκνότητα και τη δύναμη των οστών. Οι ασκήσεις με βάρη και λάστιχα βοηθούν στη μείωση του ρυθμού απώλειας ασβεστίου, λόγω της αντίστασης που προσφέρουν. «Σ’ αυτές τις ηλικίες οι οικογενειακές και επαγγελματικές υποχρεώσεις είναι αυξημένες, οπότε η γυμναστική έρχεται σε “δεύτερη μοίρα”. Για να μπορέσει κανείς να συνδυάσει τον σύγχρονο τρόπο ζωής με τη γυμναστική καλό θα ήταν να έχει στο σπίτι του έναν διάδρομο ή ένα στατικό ποδήλατο ή ακόμα να περπατάει στο πάρκο της γειτονιάς του», προσθέτει ο κ. Στυλιανός Δερμιτζάκης.
Γενικά, η ήπια αεροβική άσκηση, όπως το περπάτημα και το κολύμπι, είναι ιδανική σ’ αυτές τις ηλικίες. Τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα, από μισή ώρα κάθε φορά είναι αρκετές για να διατηρήσετε τη σωματική σας υγεία.

 
ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ (60 +)
Χαλαρή κολύμβηση και περπάτημα
Καθώς μεγαλώνει κανείς, η περιεκτικότητα του σώματός του σε υγρά μειώνεται συμπεριλαμβανομένου και του αρθρικού υγρού, που προστατεύει τις αρθρώσεις. Η απώλεια αυτή, που γίνεται σταδιακά με την πάροδο των χρόνων, έχει ως αποτέλεσμα τα οστά να τρίβονται μεταξύ τους και να προκαλούνται οστεοαρθρίτιδες. Η οστική μάζα, τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών, μειώνεται και είναι πιθανό να χάσει κανείς, μετά τα 80, από 2 μέχρι και 5 πόντους σε ύψος, ενώ οι ιστοί γίνονται πιο αδύναμοι και αυξάνεται η πιθανότητα τραυματισμών. Η ήπια σωματική δραστηριότητα, όπως η χαλαρή κολύμβηση και το περπάτημα με μειωμένη ένταση, είναι ιδανική για τις ηλικίες άνω των 60 ετών. Ευεργετικές επίσης είναι και κάποιες ασκήσεις στρέτσινγκ έτσι ώστε οι αρθρώσεις να γίνουν πιο εύκαμπτες. «Οσο κι αν ακούγεται περίεργο ο άνθρωπος όταν φτάσει τα 60 δεν θα πρέπει να μειώσει τη φυσική δραστηριότητα, αλλά να την αυξήσει.».

 
Γεωργιάννας Καλαϊτζόγλου
[email protected]
ΠΗΓΗ: ethnos.gr