Για την καταπολέμηση της διάρροιας μόνο Χαρούπι!

Αποτελεσματικό για την καταπολέμηση της διάρροιας σε βρέφη, παιδιά και ενηλίκους
Βοτανικό όνομα: Ceratonia siliqua. Κοινό όνομα: Carob
Παραδοσιακή ιστορία και χρήση: Η χαρουπιά προέρχεται από την περιοχή της Μεσογείου και το δυτικό τμήμα της Ασίας. Το κόμμι από τους σπόρους της χαρουπιάς ονομάζεται κόμμι χαρουπιού. Οι αποξηραμένοι καρποί του φυτού χρησιμοποιούνται στη βοτανοθεραπευτική. Οι καρποί σε σκόνη χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της διάρροιας εδώ και αιώνες. Το χαρούπι λέγεται και αλλιώς ξυλοκέρατο (στα αρχαία κεράτιον).
Σύγχρονες έρευνες: Το χαρούπι περιέχει σάκχαρα και ταννίνες. Οι ταννίνες του χαρουπιού έχουν αντισηπτική δράση στη γαστρεντερική οδό, και έτσι είναι χρήσιμες για την αντιμετώπιση της διάρροιας. Τα σάκχαρα κάνουν το χαρούπι κολλώδες και ικανό να δρα ως πυκνωτικό για την απορρόφηση του νερού, και αυτό αποτελεί έναν άλλο μηχανισμό μέσω του οποίου βοηθά στη μείωση της διάρροιας. Μια διπλή-τυφλή κλινική δοκιμή σε βρέφη έδειξε ότι το χαρούπι είναι χρήσιμο στην αντιμετώπιση της βρεφικής διάρροιας(400). Το χαρούπι χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία και την πρόληψη της διάρροιας στα ζώα, και για την πρόληψη και τη θεραπεία της δυσεντερίας στους ανθρώπους. Συμβάλλει στη θεραπεία του άσθματος και απαλύνει το βήχα και το κρυολόγημα και γι’ αυτό χρησιμοποιείται ως βάση για πάρα πολλά σιρόπια και φαρμακευτικά σκευάσματα. Το χαρούπι είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για την υγεία μας, γιατί περιέχει ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο, κάλιο, πυρίτιο, καθώς και βιταμίνες Α, Β1, Β2, D. Είναι πλούσιο σε ασβέστιο, μια και περιέχει 350 mg ανά 100 gr. Επιπλέον, τα χαρούπια δεν περιέχουν οξαλικό οξύ, όπως η σοκολάτα, το οποίο τείνει να μειώνει την ικανότητα του σώματος να αφομοιώσει το ασβέστιο.
Δοσολογία: Για την αντιμετώπιση της διάρροιας στα παιδιά η δοσολογία είναι 15 γραμμάρια χαρουπόσκονης την ημέρα. Για ενήλικες είναι τουλάχιστον 20 γραμμάρια την ημέρα.
Παρενέργειες-Αλληλεπιδράσεις: Το χαρούπι είναι ασφαλές και δεν προκαλεί παρενέργειες. Η μεγάλη κατανάλωση χαρουπιού μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα σε ορισμένα άτομα.