Γιατί το κολλαγόνο είναι τόσο σημαντικό για την υγεία μας;

Γιατί το κολλαγόνο είναι τόσο σημαντικό για την υγεία μας;

 
Το κολλαγόνο είναι μια πρωτεΐνη που παρασκευάζεται από αμινοξέα, συμπεριλαμβανομένων των αμινοξέων προλίνη, γλυκίνη, γλουταμίνη και αργινίνη. Στην πραγματικότητα, το κολλαγόνο είναι τόσο σημαντικό που αποτελεί περίπου το 30% όλων των πρωτεϊνών στο σώμα, και βρίσκεται σε όλο το σώμα – στους τένοντες, στους συνδέσμους, στα οστά και με πολλά περισσότερα μέρη του.

 

Το κολλαγόνο είναι η «κόλλα» που μας κρατά δεμένους. Το κολλαγόνο βρίσκεται μόνο σε ζώα, κυρίως στο δέρμα και στους συνδετικούς ιστούς. Και είναι το δεύτερο πιο συχνό συστατικό στο σώμα μετά το νερό. Το κολλαγόνο είναι γνωστό ότι βοηθά το σώμα μας να διατηρήσει τη σταθερότητα και λειότητά του και για το πώς υποστηρίζει την ανανέωση των δερματικών κυττάρων.

 
Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να βελτιώσουν το δέρμα τους με λοσιόν εξωτερικά, αλλά η καλύτερη προσέγγιση είναι να λαμβάνουμε το κολλαγόνο από το στόμα.
Το πόσιμο κολλαγόνο είναι ο καλύτερος τρόπος για να λάβουμε γρήγορα και υγιεινά κολλαγόνο, ώστε να υποστηρίξουμε τους υγιείς ιστούς, την εντερική υγεία (σύνδρομο διαπερατότητας του εντέρου), να τονώσουμε τους μύες και να αναρρώσουμε από μια σκληρή προπόνηση. Μπορεί επίσης να υποστηρίξει τα υγιή επίπεδα φλεγμονής, να ενισχύσει τη νοητική σας δύναμη και να σας δώσει λαμπερό δέρμα.

 
Το κολλαγόνο παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στα υγιή νύχια και μαλλιά. Αναμειγνύεται στη διατήρηση υγιών τενόντων – τους ιστούς που συνδέουν τους μύες με τα οστά – καθώς και στη διατήρηση ισχυρών συνδέσμων, έναν τύπο συνδετικού ιστού που συνδέει τα οστά μαζί και ως εκ τούτου κρατάει τις αρθρώσεις μαζί. Επιπλέον, το κολλαγόνο βρίσκεται στα οστά, στα αιμοφόρα αγγεία, στον πεπτικό σωλήνα, στην καρδιά, στον κερατοειδή χιτώνα, στη χοληδόχο κύστη, στα νεφρά, στην ουροδόχο κύστη, στους μαλακούς μυϊκούς ιστούς και στον χόνδρο.

 

Το κολλαγόνο κάνει και ένα άλλο επίσης σημαντικό: μειώνει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Η κυτταρίτιδα είναι το αποτέλεσμα λιπαρών ιστών που ανεβαίνουν μέσω των ινών στα ανώτερα στρώματα της επιφάνειας του δέρματος, δίνοντας αυτή την ευδιάκριτη παραμόρφωση του δέρματος που συνδέεται με την κυτταρίτιδα. Το κολλαγόνο μπορεί να δουλέψει κατά της κυτταρίτιδας από μέσα προς τα έξω, επισκευάζοντας και ανακατασκευάζοντας αυτές τις ίνες που κάνουν την κυτταρίτιδα να φανεί.

 
Όταν έχουμε αρκετό κολλαγόνο στο σώμα μας, τότε είμαστε καλά και υγιείς. Όταν όμως οι παροχές κολλαγόνου μειωθούν, τότε έχουμε πρόβλημα. Η παραγωγή κολλαγόνου μειώνεται καθώς μεγαλώνουμε. Στην πραγματικότητα, η παραγωγή κολλαγόνου αρχίζει να μειώνεται μετά την ηλικία των 20. Αυτή η πτώση αυξάνεται με το πέρασμα των χρόνων, με αποτέλεσμα τις οδυνηρές συνέπειες της γήρανσης. Όταν το σώμα δεν έχει αρκετό κολλαγόνο, το δέρμα αρχίζει να γίνεται πιο λεπτό, να γεμίζει ρυτίδες και να κρέμεται.

 

Τα μαλλιά γίνονται χωρίς ζωντάνια και οι τένοντες και οι σύνδεσμοι δεν είναι τόσο ελαστικοί, όσο στη νεανική ηλικία. Αυτό έχει ως συνέπεια οι αρθρώσεις να γίνουν δύσκαμπτες, κλασικό σύμπτωμα των ατόμων που πάσχουν από αρθρίτιδα. Ωστόσο, η συμπληρωματική λήψη κολλαγόνου μπορεί να ενισχύσει τα επίπεδα του κολλαγόνου στο σώμα, ενισχύοντας έτσι τους τένοντες, τους συνδέσμους, τις αρθρώσεις και το δέρμα. Επιπλέον, η λήψη κολλαγόνου μέσω συμπληρωμάτων ή κάποιων ειδικών τροφών (ζωμός οστών κρέατος) μπορεί να ενισχύσει τον μεταβολισμό, τα επίπεδα ενέργειας και τη διατήρηση υγιών μυϊκών ιστών.

Μάριος Δημόπουλος
Διατροφολόγος
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners

Από το βιβλίο ” ΦΥΣΙΚΟ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟ ΚΑΙ ΥΑΛΟΥΡΟΝΙΚΟ-ΦΤΙΑΞΤΕ ΤΑ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ!”
Εκδόσεις Κάδμος