Γιατί πρήζονται τα πόδια το καλοκαίρι; Θεραπείες…

Η άνοδος της θερμοκρασίας προκαλεί αγγειοδιαστολή και σε συνδυασμό με ορισμένους άλλους παράγοντες όπως η ορθοστασία, έχει σαν αποτέλεσμα το οίδημα στα πόδια.
Η φλεβική ανεπάρκεια είναι η αδυναμία του φλεβικού στην περίπτωση μας του επιφανειακού – να μεταφέρει το αίμα από τα πόδια προς τον μηρό.
Οι αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν φλεβική ανεπάρκεια είναι η κληρονομικότητα, η εγκυμοσύνη, η ορθοστασία, καθιστική εργασία, η παχυσαρκία, η έλλειψη σωματικής άσκησης αλλα και ο ζεστός καιρός.
Τα κύρια συμπτώματα είναι το οίδημα (πρήξιμο) στους αστραγάλους και ο κνησμός (φαγούρα) στα πόδια καθώς και οι βραδινές κράμπες.
Η φλεβική ανεπάρκεια σε προχωρημένο στάδιο μπορεί να αλλοίωση το χρώμα του δέρματος στο δέρμα της ενώ μπορεί να προκαλέσει τροφικές αλλοιώσεις κνήμης το οποίο λεπταίνει και μπορεί να γίνει σκούρο καφέ ή μαύρο.
Είναι μια νόσος που συνήθως επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου. Επιπλέον η νόσος μπορεί να προκαλέσει θρομβοφλεβίτιδα που χαρακτηρίζεται από οξύ πόνο, ερυθρότητα, σκλήρυνση της προσβεβλημένης φλέβας και πυρετό (επιπολής θρομβοφλεβίτιδα).
Οι ευρυαγγείες ή φλεβεκτασίες όπως ονομάζονται οι επιφανειακές φλέβες, δεν πρέπει να συγχέονται με την φλεβική ανεπάρκεια και τους κιρσούς.
Πως αντιμετωπίζεται;
Η εξέταση γίνεται με έγχρωμο υπέρηχο (Doppler ή Duplex) των φλεβών των κάτω άκρων. Η ενδεδειγμένη θεραπεία μπορεί να είναι συντηρητική ή επεμβατική.
Συντηρητική θεραπεία
Η συντηρητική θεραπεία γίνεται με σωματική άσκηση, αποφυγή παρατεταμένης ορθοστασίας και αποφυγή έκθεσης των κάτω άκρων στον ήλιος και στο καλοριφέρ. Στη συνεχεία ο ασθενής χορηγείται βιοφλαβονοειδές μείγμα Διοσμίνης / Εσπεριδίνης σε μορφή χαπιών ή τζέλ παρέχοντας ανακούφιση.
Επεμβατικη θεραπεία
Η μέθοδος που πραγματοποιείτε για την γρήγορη ανακούφιση είναι ενδαγγειακή θερμική ίνωση της φλέβας με καθετήρα Λέιζερ (laser) ή ραδιοσυχνότητας (radiofrequency). Γίνεται η χρήση τοπικής αναισθησίας, δεν έχει τομές ούτε χρειάζεται νοσηλεία.
Επιπλέον θεραπείες
Η σκληροθεραπεία πραγματοποιείται με την έγχυση στον αυλό της φλέβας χημικής ουσίας που προκαλεί την σύγκλειση της και ακολούθως την απορρόφηση της από τον οργανισμό.
Η σαφηνεκτομή είναι χειρουργική επέμβαση που συνιστάται σε εκρίζωση της φλέβας με χειρουργική τομή υπό αναισθησία και απαιτεί νοσηλεία.
Πριν από κάθε συμπέρασμα πρεπει να υπάρχει η συμβουλή του γιατρού.