Γιατί δεν πρέπει ΠΟΤΕ να τρίβεις τα μάτια σου;

Είσαι στη δουλειά, μπροστά από έναν υπολογιστή και από συνήθεια και λόγω κούρασης τρίβεις τα μάτια σου. Κακώς! Γιατί δεν πρέπει να τρίβεις τα μάτια σου;

Μπορεί το να τρίβεις τα μάτια σου να σε κάνει ξαφνικά να νιώθεις καλά, να σε ανακουφίζει… Τότε, γιατί δεν πρέπει να τρίβεις τα μάτια σου;
Μπορεί να καταστρέψεις την όρασή σου και να κάνεις τον εαυτό σου να φαίνεται 35 χρονών αντί για 25!

Γιατί, όμως, ανακουφιζόμαστε όταν τρίβουμε τα μάτια μας;
Συνήθως νιώθουμε την ανάγκη να τρίψουμε τα μάτια μας όταν απλώς είναι ερεθισμένα ή όταν έχουμε άγχος. Το τρίψιμο διεγείρει την παραγωγή δακρύων που βοηθούν στην ενυδάτωση ξηρών ή κουρασμένων ματιών ενώ απομακρύνει και τυχόν ερεθιστικά “σωματίδια”.

Παράλληλα, μπορεί να ξεκινήσει τον οφθαλμοκαρδιακό αντανακλαστικό, στον οποίο η πίεση στον βολβό προκαλεί επιβράδυνση του καρδιακού ρυθμού και οδηγεί σε μια αίσθηση μείωσης του άγχους! Γι’ αυτό νιώθεις καλύτερα, γιατί ο ρυθμός της καρδιάς σου χαλαρώνει!

Κι αφού είναι τόσα πολλά τα θετικά γιατί δεν πρέπει να τρίβεις τα μάτια σου;
Αν τα τρίβεις πολύ δυνατά (όπως κάνεις συνήθως γιατί δεν μπορείς να αντισταθείς στον πειρασμό), μπορεί να βλάψεις τις γύρω δομές των ματιών σου. Αν υπάρχει σκόνη, βλεφαρίδες ή μικρά “σωματίδια” στην επιφάνεια του ματιού σου, τότε το τρίψιμο μπορεί να προκαλέσει γρατζουνιές στον κερατοειδή σου. Κι αυτό πίστεψέ μας θα σε πονέσει πολύ! Είναι σαν να σου έχει κολλήσει κάτι στο μάτι που δεν λέει να φύγει, ενώ παράλληλα προκαλεί ερυθρότητα και ευαισθησία στο φως.

Τι άλλο προκαλεί; Μπορεί να σπάσεις τα αιμοφόρα αγγεία στο λευκό των ματιών σου, κάνοντας να φαίνονται κόκκινα. Επιπλέον, το τρίψιμο των ματιών κάνει το δέρμα σου να φαίνεται πιο σκούρο. Και κόκκινα μάτια και μαύροι κύκλοι, πάει πολύ.

Βλάπτει το τρίψιμο των ματιών την όραση;
Σε βαθύτερο επίπεδο και σε ορισμένους ανθρώπους, το υπερβολικό τρίψιμο των ματιών μπορεί να προκαλέσει προοδευτική αραίωση και αλλαγή σχήματος του κερατοειδούς, γνωστή ως κερατόκωνο.
Και αυτό μειώνει σημαντικά την όραση. Αν συμβεί, τότε ίσως χρειάζεται ακόμη και χειρουργική επέμβαση.

ipop.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...